Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 17:45

  ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση των κατασκευαστικών δαπανών τον Δεκέμβριο

  ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση των κατασκευαστικών δαπανών τον Δεκέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απροσδόκητη πτώση κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδύσεις για την κατασκευή κατοικιών συνέχισαν να υποχωρούν εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

  Ειδικότερα, οι κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,4% τον τελευταίο μήνα του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

  Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες θα διατηρηθούν αμετάβλητες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, οπότε και αυξήθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση.

  Οι δαπάνες για ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα μειώθηκαν κατά 0,4%, ενώ οι επενδύσεις στην κατασκευή κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,3%, με τις δαπάνες για μονοκατοικίες να σημειώνουν πτώση κατά 2,3%. Αντίθετα, οι δαπάνες για συγκροτήματα κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3,2%, ενισχυμένες από την έντονη ζήτηση για ενοικιάσεις κατοικιών.

  Ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων που συνεχίζει η Federal Reserve, με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980, έχει οδηγήσει τη στέγαση σε ύφεση. Οι επενδύσεις σε κατοικίες σημείωσαν πτώση για έβδομο διαδοχικό τρίμηνο το τελευταίο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τότε που η κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων πυροδότησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009.

  Οι δαπάνες μια ιδιωτικές μη αστικές κατασκευές, όπως οι γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου, υποχώρησαν επίσης κατά 0,5% τον Δεκέμβριο.

  Τέλος, οι δαπάνες για δημόσια κατασκευαστικά έργα μειώθηκαν κατά 0,4%. Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε πολιτειακά και τοπικά έργα υποχώρησαν κατά 0,1%, ενώ οι κατασκευαστικές δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σημείωσαν πτώση 4,1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ