Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 17:23

  ΗΠΑ: Εκτοξεύτηκαν ξανά οι κενές θέσεις εργασίας

  ΗΠΑ: Εκτοξεύτηκαν ξανά οι κενές θέσεις εργασίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ακάθεκτη συνεχίζει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ η οποία παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η πολιτική της Fed δεν δείχνει να πτοείται και παρουσίασε για ακόμα μία φορά αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων, την ώρα μάλιστα που οι αναλυτές έβλεπαν πτώση.

  Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε 11,01 εκατομμύρια από τις 10,458 εκατ. του προηγούμενου μήνα, ενώ η αγορά εκτιμούσε ότι θα μειώνονταν περαιτέρω στις 10,3 εκατ. σε έρευνα του Bloomberg.

  Αν και ο αριθμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από το ρεκόρ των 11,9 εκατ. θέσεων την περασμένη άνοιξη, συνεχίζει να κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ειδικά όσον αφορά τις προσδοκίες της ομοσπονδιακής τράπεζας που προσβλέπει σε μία λιγότερο σφιχτή αγορά εργασίας για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

  Αυτό γιατί οι ελλείψεις εργαζομένων ενέχουν τον κίνδυνο να διατηρηθεί η αυξητική τάση των μισθών και με υψηλούς ρυθμούς.

  Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι η αύξηση που παρουσίασαν οι κενές θέσεις τον Ιανουάριο ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2021. Έτσι τον Δεκέμβριο αναλογούσαν περίπου 2 θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο. 

  Συγκεκριμένα, η αναλογία κενών θέσεων εργασίας προς ανέργους ανήλθε στο 1,9 τον Δεκέμβριο από το 1,7 του Νοεμβρίου. Ενδεικτικό είναι ότι πριν την πανδημία η αναλογία ήταν στο επίπεδο του 1,2. 

  Κατά τα άλλα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της μέτρησης, ο ρυθμός των προσλήψεων ενισχύθηκε ελαφρώς στο 4% από το 3,9% του Νοεμβρίου.

  Οι παραιτήσεις διατηρήθηκαν αμετάβλητες στο 2,7%, ενώ οι απολύσεις αυξήθηκαν ελαφρώς στο 1% έναντι του 0,9% που είχε προηγηθεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ