Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 15:31

    Κομισιόν: Τι προβλέπει το σχέδιο για την "πράσινη" βιομηχανία

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Τη χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και τη δυνατότητα αλλαγών στη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πράσινη μετάβαση, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ ως κέντρο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και να μειώσει την εξάρτησή της από πρώτες ύλες της Κίνας.

    Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων κονδυλίων της ΕΕ, ταχύτερη έγκριση των πράσινων έργων και κινήσεις για την ενίσχυση εμπορικών συμφωνιών για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της Ευρώπης με αναγκαίες πρώτες ύλες.

    Το σχέδιο της ΕΕ αποτελεί εν μέρει απάντηση στα πακέτα στήριξης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του νόμου της τελευταίας για τη μείωση του πληθωρισμού.

    "Οι μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες σωστά ενισχύουν τις επενδύσεις τους σε βιομηχανίες με μηδενική εκπομπή ρύπων", τόνισε η Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου. "Αυτό που εξετάζουμε είναι να υπάρχει ένα παγκόσμιο πεδίο ανταγωνισμού".

    Πολλοί ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν ότι τα 369 δισ. δολάρια πράσινων επιδοτήσεων που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία θα ενθαρρύνουν εταιρείες να μετεγκατασταθούν, θέτοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κορυφή της πράσινης τεχνολογίας σε βάρος της Ευρώπης.

    Η Κομισιόν προτείνει τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές επιδοτήσεις σε επενδύσεις ΑΠΕ ή σε βιομηχανίες που απομακρύνονται από τη χρήση άνθρακα, σε προσωρινή βάση, μέχρι το τέλος του 2025, αναγνωρίζοντας ότι δεν θα είναι όλες οι χώρες της ΕΕ σε θέση να προσφέρουν επιδοτήσεις στον ίδιο βαθμό με τη Γαλλία ή τη Γερμανία.

    Βραχυπρόθεσμα, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι τα μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αντλήσουν περίπου 250 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων έχει απομείνει από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα υποστηρίξουν το σχέδιό της στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης και 10ης Φεβρουαρίου.

    Ορισμένα μέλη της ΕΕ, όμως, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε επιμέρους πρόνοιες του σχεδίου, ιδίως όσον αφορά τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις αφού χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούν να κάνουν περισσότερα από άλλες.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ