Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 12:57

  Σε νέα "ελεύθερη πτώση οι μετοχές του ομίλου Adani - Πάνω από 30% οι απώλειες

  Συνεχίζεται η βουτιά του ομίλου Adani μετά τις κατηγορίες για απάτη και το σορτάρισμα της Hindenburg
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι μετοχές του ομίλου του Ινδού μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι σημείωσαν εκ νέου βουτιά την Τετάρτη καθώς οι απώλειες, σύμφωνα με το Bloomberg, ξεπέρασαν τα 93 δισ. δολάρια στον απόηχο της έκθεσης της Hindenburg Research.

  Οι νέες απώλειες των μετοχών έριξαν τον Aντάνι στη 15η θέση στη λίστα των πλούσιων του Forbes με εκτιμώμενη περιουσία στα 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτω από τον ανταγωνιστή του Μουκές Αμπάνι, πρόεδρο της Reliance Industries Ltd, ο οποίος κατατάσσεται στην 9η θέση με περιουσία στα 83,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Η νέα αυτή πτώση των μετοχών έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου ο όμιλος κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη των επενδυτών για την πώληση μετοχών ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για τη ναυαρχίδα του Adani Enterprises την Τρίτη, κάτι το οποίο ορισμένοι εξέλαβαν ως κίνηση εμπιστοσύνης από επενδυτές. 

  Στην έκθεσή της η Hindenburg Research αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο ο όμιλος Adani χρησιμοποιεί τις υπεράκτιες επιχειρήσεις που διαθέτει σε φορολογικούς παραδείσους, όπως ο Μαυρίκιος και τα νησιά της Καραϊβικής, προσθέτοντας ότι ορισμένα funds και εταιρείες-κελύφη κατέχουν "κρυφά” μετοχές στις εισηγμένες εταιρείες του Adani. Στην έκθεσή της η Hindenburg ανέφερε επίσης ότι πέντε από τις επτά μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του ομίλου Adani παρουσιάζουν δείκτη γενικής ρευστότητας, ο οποίος μετρά τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία μείον τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, κάτω του 1, που υποδηλώνει "αυξημένο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο ρευστότητας”.

  Ο όμιλος έχει αρνηθεί  τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν έχουν "καμία βάση" και πηγάζουν από άγνοια της ινδικής νομοθεσίας. Προσέθεσε δε ότι πάντα έκανε τις απαραίτητες ρυθμιστικές αποκαλύψεις.

  Οι μετοχές της Adani Enterprises, που συχνά περιγράφεται ως η ναυαρχίδα των επιχειρήσεων του Αντάνι, κατέγραψαν απώλειες ως και 34,7% την Τετάρτη. Η Adani Power απώλεσε 5%, ενώ η Adani Total Gas έχασε 10%.

  Η Adani Total Gas, μια κοινοπραξία με τη γαλλική Total, ήταν το μεγαλύτερο θύμα της έκθεσης της Hindenburg Research, χάνοντας περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια.

  "Υπήρξε μια ελαφρά ανάκαμψη χθες μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των μετοχών μετοχής, αν και σε κάποιο σημείο αυτό έμοιαζε απίθανο, αλλά τώρα το αδύναμο κλίμα στην αγορά έγινε ξανά ορατό μετά την έκθεση Hindenburg", δήλωσε ο Ambareesh Baliga, ανεξάρτητος αναλυτής αγοράς με έδρα τη Βομβάη.

  "Το ότι οι μετοχές κάνουν βουτιά παρά τη διάψευση της Adani, δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει ζημιά στο επενδυτικό κλίμα. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να σταθεροποιηθεί", πρόσθεσε ο Baliga.

  Υπογραμμίζοντας τη νευρικότητα σε ορισμένες πλευρές, το Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη ότι η Credit Suisse σταμάτησε να δέχεται ομόλογα εταιρειών του ομίλου Adani ως εγγύηση για συγκεκριμένα δάνεια. Ο Deven Choksey, διευθύνων σύμβουλος της KRChoksey Shares and Securities, είπε ότι αυτό ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για τις απώλειες των μετοχών της Τετάρτης. Η Credit Suisse δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο.

  Η αναταραχή υποδηλώνει αυξημένη ανησυχία για το φορτίο χρέους που προέκυψε από την κίνηση του ομίλου να επεκταθεί σε βιομηχανίες από την πράσινη ενέργεια ως τα μέσα ενημέρωσης, με τη Hindenburg να τον κατηγορεί για διόγκωση εσόδων. Με τις ζημίες να ξεπερνούν τα 93 δισεκατομμύρια δολάρια στις μετοχές του ομίλου, τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Barclays Plc, ζήτησαν περισσότερες εξασφαλίσεις μετοχών για δάνειο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ανέφερε το Bloomberg.

  Ο έλεγχος στον όμιλο εντείνεται, με μια αυστραλιανή ρυθμιστική αρχή να λέει την Τετάρτη ότι θα επανεξετάσει τους ισχυρισμούς της Hindenburg για να διαπιστώσει εάν απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

  Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι ξένοι επενδυτές πούλησαν ινδικά equities αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την έκθεση της Hindenburg, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη εκροή σε τέσσερις συνεχόμενες ημέρες από τις 30 Σεπτεμβρίου.

  Οι πονοκέφαλοι για τον Όμιλο Adani αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετό καιρό.

  Η ρυθμιστική αρχή αγορών της Ινδίας, η οποία εξετάζει συμφωνίες από τον όμιλο, δήλωσε ότι θα προσθέσει την έκθεση της Hindenburg στη δική της προκαταρκτική έρευνα.

  Η κρατική εταιρεία Life Insurance Corporation δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις από τη διοίκηση του ομίλου Adani σχετικά με την έκθεση. Ο ασφαλιστικός κολοσσός ήταν, ωστόσο, βασικός επενδυτής στην πώληση μετοχών της Adani Enterprises.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ