Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 10:32

  "Είμαι ο Κεμάλ, έρχομαι": Ο Κιλιτσντάρογλου τοποθετεί εαυτόν ως υποψήφιο στην τελική μάχη με τον Ερντογάν

  25730293
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μία περίεργη δήλωση έχει προκαλέσει μεικτά συναισθήματα στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, λίγους μήνες πριν από τις ίσως πιο κρίσιμες εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

  Το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το Καλό Κόμμα (İYİ Parti) υπό τη Μεράλ Ακσενέρ, το Κόμμα Ευδαιμονίας (SP), του Τεμέλ Καραμολάογλου, το Κόμμα Δημοκρατίας και Πορόδου (DEVA), υπό τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) υπό τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) υπό τον Γκιουλτεκίν Ουισάλ, αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να ανακοινώσουν τον υποψήφιο που αναμετρηθεί για λογαριασμό τους με τον πρόεδρο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, με πιθανότερους τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

  Σε δηλώσεις του όμως ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε στις συμμορίες και τους διεφθαρμένους που λυμαίνονται την τουρκική πολιτική και οικονομική ζωή και σε ένα σημείο της ομιλίας του είπε: "Την επομένη των εκλογών θα χτυπήσει το τηλέφωνό τους, θα το σηκώσουν και θα ακούσουν τη φράση: 'Είμαι ο Κεμάλ, έρχομαι'".

  Τα λόγια του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσαν να είναι μία απλή αναφορά στο ότι το κόμμα του είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ και έτσι θα κερδίσει τις εκλογές, στην επέτειο των 100 ετών από τη μεταστροφή της χώρας από χαλιφατο σε δημοκρατία.

  Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό πάντως. Ο Κιλιτσντάρογλου μιλούσε σαν υποψήφιος πρόεδρος.

  Από την άλλη μιλώντας για τον υποψήφιο για την προεδρία, ο βουλευτής του CHP στην Κωνσταντινούπολη, Σεζγκίν Τανρικουλού, είπε: "Εκτός εάν υπάρξει μεγάλη οπισθοδρόμηση, ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως υποψήφιος της Συμμαχίας Εθνών στις 13 Φεβρουαρίου".

  Ο Τανρικουλού, ο οποίος ήταν καλεσμένος της εκπομπής "Habere Doğru" που μεταδόθηκε στο TELE1, απάντησε στην ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα της Εθνικής Συμμαχίας. Είπε:

  "Το κύριο σώμα αυτής της συμμαχίας ήταν το CHP. Κάθε πολιτικό κόμμα στο τραπέζι πρόσθεσε δύναμη σε αυτήν την ενότητα με τον ίδιο ρυθμό. Το σημαντικό δεν είναι η δύναμη των πολιτικών κομμάτων, αλλά η ίδια η ενότητα. Οι ηγέτες και οι βάσεις των άλλων κομμάτων έχουν την κοινή άποψη για την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου. Εφόσον δεν υπάρξει μεγάλη οπισθοδρόμηση, ο πρόεδρός μας θα ανακοινωθεί ως υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας στις 13 Φεβρουαρίου".

  Οι εργασίες στο κεμαλικό κόμμα

  Στα παρασκήνια του CHP επικρατεί κλίμα ότι η υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου θα προκύψει από τη συνάντηση της 13ης Φεβρουαρίου στο CHP. Λένε ότι η δουλειά έγινε. Πιστεύουν ότι η κοινή υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου θα γίνει δεκτή. "Αλλά μπορεί να μην ανακοινωθεί εκείνη την ημέρα, ίσως μια ή δύο μέρες αργότερα", λένε. Ο Κιλιτσντάρογλου είχε ήδη κάνει δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως οι πιο κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της 13ης Φεβρουαρίου.

  Αυτές είναι οι εξής τρεις:

  1. Καταρχάς με ποια μέθοδο θα γίνουν οι εκλογές.
  2. Θα εγκριθεί το Κείμενο του Προεδρικού Πρωτοκόλλου.
  3. Θα συζητηθεί ο υποψήφιος πρόεδρος.

  Πέραν αυτών θα συζητηθεί το αν οι εκλογές θα γίνουν υπό τη σκέπη ενός μόνο κόμματος ή κάθε κόμμα θα μπει για λογαριασμό του σε 41 επαρχίες και ως κοινή λίστα στις άλλες 40.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καθοριστεί το ποιοι θα είναι βουλευτές, αλλά μόνο ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές. Πρώτα θα συμφωνήσουν για τη μέθοδο. Το πόσοι βουλευτές θα δοθούν στα μικρά κόμματα θα καθοριστεί. Στη συνέχεια κάθε κόμμα θα ετοιμάσει τις δικές του βουλευτικές λίστες.

  Τι τρέχει με την Ακσενέρ

  Εδώ είναι απαραίτητο να ανοίξει μια ξεχωριστή παρένθεση για το Καλό Κόμμα (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ. Γιατί το Καλό Κόμμα θα μπει στις εκλογές για λογαριασμό του. Αλλά εάν ληφθεί απόφαση κοινής λίστας σε 40 περιοχές, το κόμμα θα πρέπει να αξιολογήσει αυτήν την κατάσταση. Διότι στις επαρχίες όπου το Καλό Κόμμα είναι ισχυρό, μπορούν να μπουν από τη λίστα τους.

  Όσο για το γεγονός πως η Μεράλ Ακσενέρ υποστηρίζει ακόμα και την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητα του Εκρέμ Ιμάμογλου για την προεδρία της Τουρκίας, από το Καλό Κόμμα έχει διαρρεύσει ο εξής διάλογος:

  - Τι κάνετε για την προεδρική υποψηφιότητα;
  - Τι θα κάνουμε. Έκλεισαν στον Κιλιτσντάρογλου. Η ουσία του θέματος είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Σαφώς και η Ακσενέρ δεν θέλει, αλλά το τίμημα του να ανήκει σε μία από τις δυνάμεις που επανέφεραν την πρόοδο στην Τουρκία είναι μεγάλο και είναι διατεθειμένη να το πληρώσει. Όντας παράλληλα η πιο εθνικιστική δύναμη στο "Τραπέζι των Έξι", το Καλό Κόμμα έχει σαφώς βλέψεις για προσέλκυση ψηφοφόρων από το ηττημένο ΑΚΡ του Ερντογάν.

  Βεβαίως, υπάρχουν και οι πιο "κάθετες" φωνές εντός του Καλού Κόμματος που λένε ότι "ως κόμμα, χάνουμε ψήφους στην υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου".

  Το Καλό Κόμμα αποτελεί έναν γρίφο που θα λυθεί την τελευταία στιγμή των εκλογών.

  Στελέχη εντός του κεμαλικού κόμματος πιστεύουν ότι θα μπορούσε η ανακοίνωση του υποψηφίου προέδρου για λογαριασμό της αντιπολίτευσης να καθυστερήσει ακόμα και μία εβδομάδα, αν η Ακσενέρ προβάλει εκ νέου αντιστάσεις. Υπάρχουν ακόμα και αυτοί που λένε ότι υπάρχει και το ρίσκο αποχώρησής της από το "Τραπέζι των Έξι", όχι όμως και από την Εθνική Συμμαχία. Θα υποστηρίξει δηλαδή την υποψηφιότητα για λόγους αποχώρησης Ερντογάν από την εξουσία, αλλά όχι τις βλέψεις των άλλων πέντε κομμάτων τα οποία, σε αυτό το σενάριο, θα προχωρούσαν ενωμένα.

  Για τον Ιμάμογλου, αυτή είναι η στιγμή του. Πιέζει όσο μπορεί, ώστε να μη δημιουργήσει ρίξη εντός του κόμματός  και ταυτόχρονα να κερδίσει πόντους από τον γερόλυκο της τουρκικής πολιτικής. Η βάση του κόμματος τον θέλει και τον δείχνει με κάθε τρόπο. Η Ακσενέρ τον προωθεί με κάθε ευκαιρία. Αλλά όπως ο Κιλιτσντάρογλου τέλειωσε και τον προηγούμενο υποψήφιο πρόεδρο της αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ, υπάρχει ο φόβος ότι όποιος του αντισταθεί θα μπορούσε να έχει το ίδιο μέλλον.

  Τα ως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι στις 14 Μαΐου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θ αναμετρηθεί με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για το μέλλον της Τουρκίας. Οι επίσημες ανακοινώσεις, ειπώθηκε ότι θα γίνουν μετά από το κρίσιμο συμβούλιο του Τραπεζιού των Έξι στις 13 Φεβρουαρίου. Ίσως όμως υπάρξει ανακοίνωση νωρίτερα, καθώς η πίεση από τον τουρκικό λαό προς τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης τείνει να καταστεί ανυπόφορη.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Το "μανιφέστο των Έξι": Τι υπόσχεται η αντιπολίτευση της Τουρκίας για ελληνοτουρκικά, Κύπρο, ΝΑΤΟ

  * Κιλιτσντάρογλου: Η τουρκική αντιπολίτευση θα αποκαλύψει τον υποψήφιο για την προεδρία στις 13 Φεβρουαρίου

  * Νέα απόπειρα "εξόντωσης" του Ιμάμογλου από τον Ερντογάν - Οι ομοιότητες των δύο Τούρκων πολιτικών

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ