Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Ιαν-2023 17:50

  Ο Λίβανος θα υποτιμήσει το νόμισμα του κατά 90%

  λίρα Λιβάνου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Λίβανος θα υιοθετήσει μια νέα επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία στις 15.000 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ από την 1η Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Riad Salameh, προχωρώντας ουσιαστικά σε υποτίμηση κατά 90% από την τρέχουσα επίσημη ισοτιμία που έχει παραμείνει αμετάβλητη για 25 χρόνια, μεταδίδει το Reuters. 

  Η μεταφορά από την παλιά ισοτιμία του 1.507 στο 15.000 παραμένει πάντως ακόμα πολύ μακριά από την παράλληλη αγορά, όπου η λίρα αλλάζει χέρια στα περίπου 57.000 ανά δολάριο την Τρίτη.

  Η αλλαγή αυτή θα ισχύει για τις τράπεζες, είπε ο Salameh και αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των ιδίων κεφαλαίων των ιδρυμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας το 2019.

  Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μετατόπιση θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία, η οποία ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιεί το δολάριο και όπου οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται σύμφωνα με το επιτόκιο της παράλληλης αγοράς.

  Ο Salameh είπε στο Reuters ότι οι εμπορικές τράπεζες "θα δουν το μέρος των ιδίων κεφαλαίων τους που είναι σε λίρες να μειώνεται μόλις μεταφραστεί σε δολάρια σε 15.000 αντί για 1.500".

  Προκειμένου να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία πέντε ετών "για να αποκαταστήσουν τις ζημίες που οφείλονται στην υποτίμηση", είπε.

  Ο Salameh είπε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα βήμα για την ενοποίηση των πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών της χώρας, σύμφωνα και με το προσχέδιο συμφωνίας που έχει καταλήξει ο Λίβανος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την εκπλήρωση αρκετών όρων για να ξεκλειδώσει ένα πρόγραμμα διάσωσης συνολικού ύψους 3 δισ. δολ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ