Τρίτη, 31-Ιαν-2023 16:50
Το "μανιφέστο των Έξι": Τι υπόσχεται η αντιπολίτευση της Τουρκίας για ελληνοτουρκικά, Κύπρο, ΝΑΤΟ

Το "Τραπέζι των Έξι", ήτοι τα έξι ενωμένα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, παρουσίασαν το μανιφέστο τους για την επόμενη μέρα της χώρας, σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές.
Το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το Καλό Κόμμα (İYİ Parti) υπό τη Μεράλ Ακσενέρ, το Κόμμα Ευδαιμονίας (SP), του Τεμέλ Καραμολάογλου, το Κόμμα Δημοκρατίας και Πορόδου (DEVA), υπό τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) υπό τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) υπό τον Γκιουλτεκίν Ουισάλ, αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να ανακοινώσουν τον υποψήφιο που αναμετρηθεί για λογαριασμό τους με τον πρόεδρο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, με πιθανότερους τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Μέχρι τότε, Εκτενείς αναφορές τα έξι κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας παρουσίασαν το μανιφέστο τους τη Δευτέρα, στο οποίο μάλιστα γίνεται αναφορά στα ελληνοτουρκικά, αλλά και την Κύπρο. Το πρόγραμμα των 240 σελίδων που περιέχει περισσότερους από 2.300 στόχους έχει ως βασικό στόχο να περιορίσει κατά πολύ την εκτελεστική εξουσία του προέδρου καταργώντας κυρίως τα προεδρικά διατάγματα και με τον πρωθυπουργό να εκλέγεται από το κοινοβούλιο.
Πέραν αυτών το "Τραπέζι των Έξι" παραθέτει μία σειρά ουτοπικών υποσχέσεων, καθώς όπως λέει με το που φύγει ο Ερντογάν, ο νέος πρόεδρος θα ξεκινήσει να υλοποιεί μέτρα που θα φέρουν την Τουρκία πιο κοντά στη Δύση. "Θα υιοθετήσουμε για άλλη μια φορά το σύνθημα 'Ειρήνη στην πατρίδα, Ειρήνη στον κόσμο', που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής μας πολιτικής, ως θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτικής μας", αναφέρει η αντιπολίτευση ενώ διατρανώνει πως: "Θα βάλουμε τέλος σε πρακτικές που βασίζονται σε εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς και ιδεολογικές προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική".
"Στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα δώσουμε προτεραιότητα και θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τις χώρες της ΕΕ. Θα συμμορφωνόμαστε με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλα νομικά κείμενα του Συμβουλίου και θα εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ", είναι μερικά από τα όσα υπόσχεται η αντιπολίτευση.
Ως προς το ΝΑΤΟ βέβαια, η ρητορική είναι πιο... ασαφής: "Θα συνεχίσουμε τις συνεισφορές μας στο ΝΑΤΟ με βάση τη λογική και λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά μας συμφέροντα". Και μάλιστα σε άλλο σημείο προστίθενται τα εξής:
- "Θα διατηρήσουμε σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία στη βάση της κατανόησης μεταξύ ίσων και ενισχύοντας έναν ισορροπημένο και εποικοδομητικό διάλογο σε θεσμικό επίπεδο".
- "Θα επαναξιολογήσουμε τις σχέσεις μας με οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και ο ASEAN σε ρεαλιστική και βιώσιμη βάση".
Την Ελλάδα αφορά το κομμάτι που αναφέρει ότι μετά τις εκλογές η Τουρκία θα επιδιώξει να αναθερμάνει τους δεσμούς με τις χώρες γειτνίασης και θέτουν ως στόχο τη συνεργασία στο πιο προηγμένο και ανεπτυγμένο επίπεδο. "Θα σεβαστούμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής, δεν θα επεμβαίνουμε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα διευκολύνουμε λύσεις αντί να παίρνουμε θέση στα μεταξύ τους προβλήματα", αναφέρουν. Επίσης, τονίζουν ότι σκοπός είναι να αποτραπεί η απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρει η τουρκική αντιπολίτευση "θα δοθεί προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών διαπραγματευτικών διαδικασιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων.
Πέραν αυτού δηλώνεται ότι το Αιγαίο θα πρέπει να θεωρείται περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας.
Συγκεκριμένα για τις σχέσεις με την Ελλάδα αναφέρουν ότι τα άλυτα ζητήματα στα ελληνοτουρκικά θα επιλυθούν με διπλωματία, διάλογο και διαπραγματεύσεις βάση το διεθνές δίκαιο και την ευθυδικία.
Όσον αφορά το Κυπριακό γίνεται λόγος για "εθνική υπόθεση" και για να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση: Όπως δηλώνουν "Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα επιδιώξουμε ως στόχους την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της 'ΤΔΒΚ' και των Τουρκοκυπρίων και τη διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων".
Ακόμα γίνεται λόγος πως στόχος είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται λόγος για ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35.
Στη συνέχεια, στις περίπου 2.500 σελίδες του μανιφέστου αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο θα τεθεί σε ψήφιση από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας η αναθεώρηση του συντάγματος, που θα επαναφέρει το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης και θα περιορίσει την εξουσία του προέδρου της Τουρκίας.
Πέτρος Κράνιας