Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 31-Ιαν-2023 16:16

    Τα επιχειρήματα για φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

    ΕΚΤ: Τέλος στο PEPP τον Μάρτιο - Ειδική πρόβλεψη για Ελλάδα αφήνει 'παράθυρο' για συνέχιση των αγορών
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Τάσου Δασόπουλου 

    Προσδοκίες, ότι η συνεδρίαση του νομισματικού συμβουλίου της ΕΚΤ αύριο, Πέμπτη, εκτός από μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,5%, μπορεί να σημάνει και μια αλλαγή στάσης στη νομισματική πολιτική της Ευρώπης, καλλιεργούν πλέον πολλά από τα μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας του ευρώ. 

    Οι οπαδοί της ήπιας νομισματικής πολιτικής, τα λεγόμενα "περιστέρια" του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής τα οποία εκπροσωπούν τον Ευρωπαϊκό Νότο (μεταξύ τους και ο διοικητής της ΤτΕ κ Γιάννης Στουρνάρας) προειδοποιούσαν πριν από τον Ιούλιο του 2022, όταν ξεκίνησαν οι αυξήσεις επιτοκίων, ότι θα πρέπει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής (QT) να γίνει με μέτρο, αν δεν θέλουμε οι ζημιές που θα προκαλέσει να είναι μεγαλύτερες από το δυνητικό όφελος, δηλαδή την υποχώρηση του πληθωρισμού. Τούτο, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός που καλούνταν να αντιμετωπίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, δεν ήταν ο "κλασικός" πληθωρισμός ζήτησης, αλλά ένα φαινόμενο που προέκυψε από την έλλειψη προσφοράς κατ αρχήν στα καύσιμα αλλά και στα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες.

    Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, νιώθουν βαρύτερα την πίεση από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τόσο στον τομέα του δημόσιου δανεισμού τους όσο και στα επιτόκια των δανείων για τις οικονομίες τους, αντιμετωπίζοντας και το βάρος των υψηλών τιμών.

    Τα επιχειρήματα για τη χαλάρωση του QT 

    Οι οπαδοί της ήπιας νομισματικής πολιτικής θεωρούν ότι στην παρούσα χρονική φάση, υπάρχουν τέσσερα δεδομένα τα οποία συνηγορούν στο ότι μετά την αύξηση την Πέμπτη, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να επανεξεταστεί.

    - Ο πρώτος, είναι, ότι οι τιμές της ενέργειας οι οποίες ευθύνονται για περισσότερο από τη μισή αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, έχουν πια υποχωρήσει σημαντικά. Μάλιστα υπάρχουν σε ισχύ ασφαλιστικές δικλείδες, (όπως πχ το πλαφόν των 180 ευρώ στο φυσικό αέριο) οι οποίες διασφαλίζουν επίπεδα τιμών χαμηλότερα από τα περσινά. 

    - Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δείχνει πλέον σημάδια υποχώρησης, αφού το 10,6% τον Οκτώβριο υποχώρησε στο 9,2% τον Δεκέμβριο, και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω με βάση τις προβλέψεις που θα ανακοινώσει αύριο η Eurostat. Τούτο χωρίς να υπολογιστεί, το νέο αποτέλεσμα για τον πληθωρισμό με βάση τη νέα στάθμιση που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία από αυτό τον μήνα. Αν ο πληθωρισμός είναι ακόμη μικρότερος, τότε σημαίνει ότι οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική, βασίστηκαν σε λάθος δεδομένα και θα πρέπει να επανεξεταστεί. 

    - Η Fed η οποία προχώρησε πρώτη και με πιο δυναμικό ρυθμό από την ΕΚΤ σε αυξήσεις επιτοκίων, κλυδωνίζοντας την ισοτιμία του ευρώ - δολαρίου, σκέφτεται πλέον την επιβράδυνση της διαδικασίας. Επιβραδύνοντας τον βηματισμό της σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων της, θα προκαλέσει την απότομη άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο προκαλώντας μια κατάσταση το ίδιο ανεπιθύμητη με την απότομη πτώση.

    - Το τέταρτο δεδομένο είναι πιο πρακτικό. Τα υψηλά επιτόκια, θα δυσκολέψουν όχι μόνο την αναχρηματοδότηση του ιταλικού χρέους, αλλά και ενός τεράστιου ποσού εταιρικών ομολόγων επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει μέσω του Inflation Reduction Act, την επίθεσή τους για να προσελκύσουν ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια.

    Τι υποστηρίζουν οι "σκληροί" της ΕΚΤ 

    Απέναντι σε αυτά τα επιχειρήματα, οι σκληροί της ΕΚΤ (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία) επιμένουν ότι τα πραγματικά επιτόκια της ΕΚΤ (δηλαδή τα ονομαστικά επιτόκια μείον τον πληθωρισμό) διατηρούν την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. 

    Στο επίπεδο του πληθωρισμού, θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να εξαχθούν συμπεράσματα για την πορεία των τιμών καυσίμων και τροφίμων. Κατά συνέπεια, η αύξηση των επιτοκίων, θα πρέπει να συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Μαΐου. Ωστόσο, παρά τις αντιστάσεις των "γερακιών", η συζήτηση για αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής έχει ξεκινήσει και η συγκυρία θα φέρει εξελίξεις. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ