Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Ιαν-2023 14:06

  Exxon Mobil: Διέλυσε τα ρεκόρ με καθαρά κέρδη 59 δισ. δολαρίων το 2022

  Η Exxon Mobil απομακρύνει τους αμερικανούς υπαλλήλους της από τη Ρωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Exxon Mobil ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, δηλαδή κέρδιζε περισσότερα από 6,7 εκατ. δολάρια σε κάθε ώρα του περασμένου έτους, σε ένα πρωτοφανές ρεκόρ όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για τη δυτική βιομηχανία πετρελαίου γενικότερα.

  Χαρακτηριστικό είναι, όπως επισημαίνει το Reuters, ότι η κερδοφορία της Exxon ξεπέρασε κατά πολύ και εκείνη του 2008 στα 45,2 δισ. δολάρια τότε, όταν η τιμή του πετρελαίου είχε εκτιναχθεί στα 142 δολάρια το βαρέλι - 30% υψηλότερα από το μέσο όρο όπου κινήθηκε το 2022.

  "Τα συνολικά μας κέρδη και οι ταμειακές ροές αυξήθηκαν αρκετά σημαντικά σε ετήσια βάση", δήλωσε στο Reuters η Οικονομική Διευθύντρια της Exxon, Κάθριν Μίκελς. "Κάτι που προήλθε από έναν συνδυασμό ισχυρών αγορών, ισχυρής απόδοσης, ισχυρής παραγωγής και πολύ καλού ελέγχου κόστους".

  Η Exxon ανέφερε πάντως ότι δέχθηκε πλήγμα 1,3 δισ. δολαρίων στα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο από τον έκτακτο φόρο απροσδόκητων κερδών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από απομειώσεις assets. Σημειώνεται όμως ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει μηνύσει την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η επιβολής της εν λόγω εισφοράς υπερβαίνει τις νόμιμες εξουσίες της.

  Κατά τα άλλα, η Exxon είδε τις ταμειακές της ροές από δραστηριότητες να εκτινάσσονται στα 76,8 δισ. δολάρια το 2022, από τα 48,1 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

  Για το τελευταίο τρίμηνο ωστόσο τα προσαρμοσμένα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 3,09 δολάρια ανά μετοχή έχοντας εκτοξευθεί κατά 157%, αλλά έχασαν σημαντικά την εκτίμηση της αγοράς για 3,32 δολ.

  Παρομοίως, τα έσοδα της Exxon αυξήθηκαν μεν στα 95,42 δισ. δολάρια από τα 84,96 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά έχασαν την εκτίμηση για 97,34 δισ.

  Σε αυτό το πλαίσιο ο τίτλος της πετρελαϊκής σημειώνει απώλειες 2,9% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ