Τρίτη, 31-Ιαν-2023 12:21
Ιταλία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο

Κατά 0,1% συρρικνώθηκε η οικονομία της Ιταλίας το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 1,7% σύμφωνα με την Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία. Σε δημοσκόπηση του Reuters, οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση για το τρίμηνο κατά 0,2% και άνοδο 1,6% σε σύγκριση με πέρυσι.
Για ολόκληρο το προηγούμενο έτος, η αύξηση του ΑΕΠ, προσαρμοσμένη στον αριθμό των εργάσιμων ημερών, ανήλθε στο 3,9%.
Η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος μόλις 0,6% φέτος.
Το Υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε τον Νοέμβριο ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και επίσης το πρώτο τρίμηνο του 2023, θέτοντας τη χώρα σε ύφεση - που ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ.