Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Ιαν-2023 10:02

  Γαλλία: Επιτάχυνε στο 7% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

  Γαλλία: Επιτάχυνε στο 7% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αυξητικές τάσεις παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Γαλλία τον Ιανουάριο.

  Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Γαλλία επιτάχυνε στο 7% ετησίως από το 6,7% του Δεκεμβρίου, όσο όμως περίμεναν και οι αναλυτές.

  Σε μηνιαίο επίπεδο οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 0,4%, λίγο χαμηλότερα πάντως από το 0,5% που εκτιμούσε η αγορά.

  Σε μεγάλο βαθμό η επιτάχυνση του δείκτη αποδίδεται στις τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν κατά 15% από τις αρχές του 2023, καθώς η κυβέρνηση περιόρισε την επιδότηση.

  Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που παρενέβη για την περιορίσει το κόστος της ενέργειας, κάτι που συντέλεσε στο να έχει από τους χαμηλότερους πληθωριστικούς δείκτες στην περιοχή.

  Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι στην ετήσια σύγκριση η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών αναμένεται να είναι πιο σταδιακή από ό,τι στις χώρες που ο δείκτης είχε εκτιναχθεί.

  Βάσει των τελευταίων προβλέψεων της Τράπεζας της Γαλλίας που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να κορυφωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και στη συνέχεια να πέσει απότομα, κλείνοντας το έτος στο 4% περίπου.

  Με βάση τα εγχώρια πρότυπα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έπειτα από την αύξηση 5,9% ετησίως του Δεκεμβρίου, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Insee.

  Η άνοδος του πληθωρισμού έρχεται μετά από δύο διαδοχικούς μήνες υποχώρησης, αλλά ήταν μικρότερη της εκτίμησης για  6,1% από οικονομολόγους σε έρευνα της Wall Street Journal.

  Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 16,3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο μετά την αύξηση 15,1% του Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε το Insee. Παρομοίως, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επιτάχυνε στο 13,2% από το 12,1%. Ο πληθωρισμός των μεταποιημένων προϊόντων παρέμεινε αμετάβλητος στο 4,6%, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιβράδυνε στο 2,6% από 2,9%.

  Σημειώνεται ότι απροσδόκητη αύξηση είχε παρουσιάσει χτες και ο πληθωρισμός στην Ισπανία, επιταχύνοντας στο 5,8% ετησίως τον Ιανουάριο από το 5,7% του Δεκεμβρίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ