Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Ιαν-2023 21:24

  Η Γερμανία θέλει να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού LNG

  Lng supertanker
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εντείνοντας τις προσπάθειες να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Μόσχα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.

  "Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τις προμήθειες ρωσικού LNG", έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Πάτρικ Γκρέιχεν απαντώντας σε μία σειρά ερωτήσεων που υποβλήθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης των συντηρητικών.

  "Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενημέρωσε τις εταιρείες ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αποκλείσει τις αγορές ρωσικού LNG εφόσον είναι δυνατόν", προσέθεσε.

  Σημειώνεται πάντως ότι εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για την ενέργεια, αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο και τα συγκεκριμένα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

  Υπενθυμίζεται ότι οι ροές φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι. Για να καλυφθούν οι ελλείψεις έχουν αυξηθεί οι αποστολές LNG από όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης όμως και της Ρωσίας, καθώς δεν υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ.

  Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και μερικά μικρότερα κράτη έχουν απαγορεύσει επίσημα τις εισαγωγές του καυσίμου από τη Ρωσία, με πολλά από αυτά τα φορτία να εκτρέπονται σε άλλα λιμάνια.

  Χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ισπανία εξακολουθούν να λαμβάνουν φορτία ρωσικού LNG, το οποίο αποτελεί πλέον περίπου το 6% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ηπείρου σύμφωνα με την γερμανική Zukunft Gas.

  Όπως έγραψε στην απάντησή του στους βουλευτές ο Γκρέιχεν, η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι το ρωσικό LNG φτάνει σε τερματικούς σταθμούς σε γειτονικές χώρες.

  Ωστόσο, δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά και την κατανάλωσή του εντός Ευρώπης και ως εκ τούτου το Βερολίνο δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο είναι αποθηκευμένο επί του παρόντος.

  Σύμφωνα με το έγγραφο του Γκρέιχεν, μελλοντικά οι εταιρείες θα υποχρεούνται να ενημερώνουν την Κομισιόν για την προέλευση των αγορών φυσικού αερίου εάν ο όγκος υπερβαίνει τις πέντε τεραβατώρες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ