Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Ιαν-2023 15:54

  Handelsblatt: Ο Σολτς στη Νότια Αμερική- Θα αποτύχει η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο εξαιτίας της ΕΕ;

  Σολτς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η δήλωση του Όλαφ Σολτς (SPD) στις αρχές Ιανουαρίου ήταν σαφής. Υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου είχαν εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλια, μεταξύ άλλων. Ο καγκελάριος κατέστησε αμέσως σαφές ότι στέκεται "στενά δίπλα στον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα". Ο Λούλα είχε διαδεχθεί τον Μπολσονάρου στην ηγεσία της Βραζιλίας στις αρχές του έτους.

  Το δημόσιο κλείσιμο των γραμμών μεταξύ Σολτς και Λούλα δεν ήταν μόνο ένα σημάδι κατά της βίας, αλλά και υπέρ της επιθυμητής συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Βραζιλίας - και κατά συνέπεια μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της Mercosur, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, σημειώνει η Handelsblatt.

  Με τον Λούλα, ανοίγει το παράθυρο για να ολοκληρωθεί επιτέλους η εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της Mercosur, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση από το 1999.

  Σήμερα, ο Σολτς πέταξε για τη Νότια Αμερική με επιχειρηματική αντιπροσωπεία, επισκεπτόμενος πρώτα την Αργεντινή και στη συνέχεια τη Χιλή. Για τον Σολτς, είναι το πρώτο ταξίδι στη Νότια Αμερική από τη θέση του Ομοσπονδιακού Καγκελάριου. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, έχει μαζί του περισσότερους από δώδεκα εκπροσώπους επιχειρήσεων.

  Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Λούλα στη Βραζιλία. Η συνθήκη ΕΕ-Μερκοσούρ είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης. Ο Λούλα δήλωσε μόλις αυτή την εβδομάδα: "Είναι επείγον οι χώρες της Mercosur να συνάψουν συμφωνία με την ΕΕ".

  Η συμφωνία με τη Mercosur θα είναι ένα κρίσιμο βήμα για την Ευρώπη, ώστε να ανοίξει νέους εμπορικούς εταίρους και να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη από την Κίνα. Η συμφωνία θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο με περισσότερους από 770 εκατομμύρια ανθρώπους.

  Η συμφωνία Mercosur θα ενισχύσει σημαντικά τους οικονομικούς δεσμούς


  Η ΕΕ είναι ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος των χωρών της Mercosur. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε σε περίπου 88 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018, ενώ ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας με τη Mercosur ήταν περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Νότια Αμερική διαθέτει επίσης μεγάλα κοιτάσματα στρατηγικά σημαντικών πρώτων υλών και έχει δυνατότητες για πράσινη ενέργεια.

  Οι οικονομικές αλληλεξαρτήσεις είναι πιθανό να επεκταθούν πολλαπλά μετά τη σύναψη μιας συνθήκης. "Όλοι στην ΕΕ γνωρίζουν ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για να συνάψουμε τη συμφωνία με τη Mercosur", δήλωσε στην Handelsblatt η Φραντσέσκα Μπράντνερ (Πράσινοι), υφυπουργός Οικονομικών, η οποία θα συνοδεύσει τον Σολτς στο ταξίδι του.

  Από την άποψη της Καγκελαρίας, η συνολική κατάσταση όσον αφορά τη συμφωνία είναι "μη ικανοποιητική", σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύεται να βρει γρήγορα ρεαλιστικές λύσεις.

  Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και των κρατών της Νότιας Αμερικής είχαν ήδη συμφωνήσει για το εμπορικό μέρος της συμφωνίας το 2019. Ωστόσο, η σύναψη της συμφωνίας απέτυχε κυρίως επειδή η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου συνεχίζεται στη Βραζιλία.

  Μόνο το 2022, σχεδόν 12.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης εκχερσώθηκαν στον Αμαζόνιο. Υπό τον Μπολσονάρου, οι συνομιλίες με την ΕΕ ανεστάλησαν εντελώς.

  Βερολίνο και Βρυξέλλες επιθυμούν συμφωνία για την προστασία των τροπικών δασών


  Η Γερμανία αρνείται επίσης να υπογράψει συνθήκη όσο δεν διευθετείται το ζήτημα του Αμαζονίου. Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP είχαν ορίσει στη συμφωνία συνασπισμού ότι θα υποστήριζαν τη συμφωνία της Mercosur μόνο εάν υπήρχε συμφωνία για τον τερματισμό της καταστροφής των τροπικών δασών.

  Οι Βρυξέλλες μπορούν εν τω μεταξύ να υπολογίζουν στο πλευρό του Βερολίνου. Υπό την πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ΕΕ απαιτεί ένα πρόσθετο πρωτόκολλο που να αποσαφηνίζει τον έλεγχο των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα. Για παράδειγμα, η συμφωνία Mercosur ορίζει ότι η διευκόλυνση του εμπορίου δεν ισχύει για προϊόντα που προέρχονται από πρόσφατα εκχερσωμένες περιοχές. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα παρακολουθείται ο κανονισμός αυτός.

  Στη Γερμανία, οι Πράσινοι θα επιμείνουν ιδιαίτερα στους πρόσθετους κανόνες. Πριν από ενάμισι χρόνο, η σημερινή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Καταρίνα Ντρέγκε είχε δηλώσει ότι η συμφωνία Mercosur θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί πλήρως. Αυτό, ωστόσο, θα πάρει χρόνια, ίσως δεκαετίες.

  Δεδομένης της εντατικής αναζήτησης νέων εμπορικών εταίρων από τη Γερμανία μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όλες οι ελπίδες εναποτίθενται τώρα στο πρόσθετο πρωτόκολλο - και συνεπώς στον Λούλα. "Ο ίδιος ο Λούλα έχει δηλώσει ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής του και ότι θέλει να τερματίσει την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο", λέει ο υφυπουργός Μπράντνερ.

  Οι διαπραγματευτές έχουν έκτοτε επαναλάβει τις συνομιλίες. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Bernd Lange (SPD) αναμένει ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί πριν από το τέλος του έτους.

  Υφυπουργός Μπρ΄΄άντνερ: "Εξαρτάται και από εμάς"


  Ο Λούλα μπορεί να προσφέρει αξιόπιστα στον Σολτς και στην ΕΕ ότι είναι σοβαρός για να σταματήσει την καταστροφή των τροπικών δασών. Ο ίδιος διόρισε υπουργό τη Μαρίνα Σίλβα, ένα σύμβολο της προστασίας του Αμαζονίου. Υπό τον ίδιο, υπάρχει για πρώτη φορά υπουργείο για τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

  Ο πρώην συνδικαλιστής γνωρίζει ότι μπορεί να αυξήσει καλύτερα το γεωπολιτικό βάρος της Βραζιλίας με μια πειστική συμβολή στην περιβαλλοντική και κλιματική πολιτική. Και ο ίδιος ο πρόεδρος ενδιαφέρεται μάλλον περισσότερο για τη συμφωνία για να προωθήσει τον εαυτό του. Ο δεξιός λαϊκιστής προκάτοχός του Μπολσονάρου εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης εκτίμησης από την επιχειρηματική κοινότητα.

  Όμως ο αριστερός πολιτικός, ο οποίος ήταν ήδη πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2010, θεωρείται έξυπνος διαπραγματευτής. Θα γνωρίζει ότι μπορεί να απαιτήσει κάτι από την ΕΕ για την πρόσθετη περιβαλλοντική συμφωνία. Αυτό το γνωρίζει και ο Μπράντνερ: "Είναι επίσης στο χέρι μας να στηρίξουμε περισσότερο την προστασία του περιβάλλοντος, με οικονομικά μέσα και τεχνογνωσία για τη βιοποικιλότητα".

  Επιπλέον, ο Λούλα θα μπορούσε να ζητήσει από την Ευρώπη μεγαλύτερες μεταβατικές περιόδους για τις εθνικές βιομηχανίες ή τις δημόσιες συμβάσεις. Ένα ισχυρότερο άνοιγμα της ευρωπαϊκής γεωργικής αγοράς είναι επίσης εφικτό.

  Η Γαλλία δημιουργεί προβλήματα


  Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να μετατοπίσει το επίκεντρο της πειθούς στην ΕΕ. Υπάρχει αντίσταση στην Αυστρία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες. Και το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η Γαλλία. Είναι αλήθεια ότι η νίκη του Λούλα στη Βραζιλία είναι "εξαιρετική είδηση για τις διμερείς μας σχέσεις", έμαθε η Handelsblatt από το υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι.

  Παρ' όλα αυτά, η γαλλική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι "η τρέχουσα κατάσταση δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία ΕΕ-Μερκοσούρ". Υπάρχουν "πολύ ευαίσθητα" ζητήματα που διακυβεύονται, ιδίως όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την αποψίλωση των τροπικών δασών. Πάνω απ' όλα, οι Γάλλοι είναι απίθανο να σκεφτούν πολύ να δώσουν στους δικούς τους αγρότες περισσότερο ανταγωνισμό.

  Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Λούκας Κέλερ, υποθέτει ότι τα "επιχειρήματα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου" θα επικρατήσουν, αλλά εξηγεί επίσης: "Ταυτόχρονα, δεν θα είναι εύκολο με τη Γαλλία". Επίσης, επειδή ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, όπου θα έπρεπε να επικυρωθεί η συνθήκη.

  Ως επί το πλείστον, η συμφωνία ΕΕ-Mercosur θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μετά από συμφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και των Νοτιοαμερικανών, χωρίς την επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια. Όμως, μετά από χρόνια διαμάχης για την επικύρωση της συμφωνίας CETA με τον Καναδά, η ΕΕ θα έχει συμφέρον να εξασφαλίσει σαφήνεια για τη Mercosur από την αρχή.

  Έτσι, ο Σολτς δεν θα πρέπει να παίξει μόνο το ρόλο του διαμεσολαβητή στη Βραζιλία. Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να μεσολαβήσει στην Αργεντινή το Σάββατο. Η Βραζιλία αναφέρεται πάντα ως το βασικό πρόβλημα, αλλά και η Αργεντινή πατάει φρένο. Η χώρα επιμένει ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί την προστασία της βιομηχανίας της.

  Το κύριο ζήτημα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, μια από τις λίγες ισχυρές εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας. Ο Σολτς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες και ίσως μπορέσει να του υποδείξει παραχωρήσεις: Η Volkswagen και η Daimler είναι οι κορυφαίοι κατασκευαστές στη χώρα, αλλά και άλλοι ευρωπαίοι κατασκευαστές, όπως η Stellantis με τα εμπορικά σήματα Fiat και Peugeot, παράγουν επίσης στην Αργεντινή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ