Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Ιαν-2023 10:05

  Bloomberg: Δεν θα χρειαστούν πολλά για να συντρίψει η ΕΚΤ τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα

  Bloomberg: Δεν θα χρειαστούν πολλά για να συντρίψει η ΕΚΤ τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το σκηνικό είναι έτοιμο για μια σύγκρουση μεταξύ των traders που ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων και της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι έτοιμη -για άλλη μια φορά- να διατρανώσει την ανάγκη πάταξης του πληθωρισμού, σημειώνει το Bloomberg. 


  Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέπληξε τους επενδυτές πριν από έξι εβδομάδες επειδή υποτίμησαν την έκταση των αυξήσεων που απαιτούνται για να τεθεί υπό έλεγχο η εκτίναξη των τιμών, και στη συνέχεια επανέλαβε το μήνυμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτόν τον μήνα. 

  Ανεξάρτητα από αυτό, τα ομόλογα της ζώνης του ευρώ σημείωσαν ράλι τον Ιανουάριο, καθώς οι επενδυτές αντιστάθηκαν στις προειδοποιήσεις για επιθετική σύσφιξη τους επόμενους μήνες και συνέχισαν να τιμολογούν μείωση των επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνεδριάσεις για τον καθορισμό των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα και οι στρατηγικοί αναλυτές από τη Nomura έως τη Societe Generale δεν έχουν πολλές αμφιβολίες για το ποιος θα δώσει τον πιο "γερακίσιο" τόνο. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η Λαγκάρντ να προσθέσει επιπλέον παγωμάρα στις παρατηρήσεις της για να προκαλέσει διόρθωση στην αγορά σε περίπτωση που τα ευρωπαϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό έρθουν ηπιότερα από τις προβλέψεις. 

  "Περιμένουμε μια αναμέτρηση μεταξύ της ΕΚΤ και των αγορών", δήλωσε ο οικονομολόγος της Nomura, Andrzej Szczepaniak. "Είναι σαφές ότι οι αγορές εμφανίζονται πρόθυμες να αμφισβητήσουν το μάντρα της ΕΚΤ "πολλαπλές αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης"".

  Οι ανταλλαγές δείχνουν ότι η αύξηση του επιτοκίου κατά μισή εκατοστιαία μονάδα την επόμενη Πέμπτη είναι τελειωμένη υπόθεση, η οποία θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων σε υψηλό 15ετίας, στο 2,5%. Ωστόσο, οι traders βλέπουν μόλις 70% πιθανότητα για άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο και στη συνέχεια αρχίζουν να υπολογίζουν μειώσεις του βασικού επιτοκίου από τον Σεπτέμβριο περίπου. 

  Αυτό συμβαίνει παρά τις καλύτερες προσπάθειες των αξιωματούχων της ΕΚΤ. Στο Νταβός, η Λαγκάρντ κάλεσε τους traders που έχουν πάρει τα στοιχήματα για το επιτόκιο "να αναθεωρήσουν τη θέση τους. Καλό θα ήταν να το πράξουν". Οι συνάδελφοί της, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Kλάας Κνοτ, θέλουν τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων κατά μισή μονάδα.

  "Η τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς δεν είναι συνεκτική", έγραψαν σε σημείωμά τους την Πέμπτη οι στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale, μεταξύ των οποίων και η Nίνον Μπάσετ. "Οι οικονομολόγοι μας αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει στο 3,75%, με ανοδικούς κινδύνους, που σημαίνει ότι η αγορά μπορεί να τιμολογήσει περισσότερο".

  Η ίδια βλέπει τις αποδόσεις των 10ετών bund να διαπραγματεύονται στο 2,5% με 3% το πρώτο εξάμηνο και συνιστά τη χρήση options για να εξασθενίσει η υπερβολική τιμολόγηση της μείωσης των επιτοκίων. Ακόμα και μετά το πρόσφατο selloff, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων βρίσκονται πάνω από 30 μονάδες βάσης κάτω από το μέγιστο της 30ής Δεκεμβρίου, στο 2,25%. Και ενώ η αγορά τιμολογεί περίπου 30 μονάδες βάσης για μειώσεις επιτοκίων μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Μαρτίου 2024, τα στοιχήματα αυτά είναι υπερβολικά, είπε. 

  Ανθεκτική οικονομία


  Τουλάχιστον προς το παρόν, η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται ικανή να αντέξει περισσότερες αυξήσεις. 

  Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν προβλέπουν πλέον ύφεση φέτος, καθώς παράγοντες όπως ο θερμότερος από το συνηθισμένο χειμώνας στην ενεργειακά περιορισμένη Ευρώπη και η χαλάρωση των περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού ενισχύουν την αισιοδοξία. 

  Συγκρίνετε αυτό με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι οικονομικές προοπτικές είναι πιο δύσκολες. Οι Traders είναι λιγότερο σίγουροι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προβεί σε αύξηση μισής μονάδας την επόμενη εβδομάδα, με τα swaps να δείχνουν πιθανότητα 90%. Το επιτόκιο είναι επί του παρόντος 3,5%.

  "Δεν φαίνεται ότι στα bunds έχουν τιμολογηθεί όλες οι αυξήσεις που πρέπει να πραγματοποιήσει η ΕΚΤ", δήλωσε ο Γκόρντον Σάνον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management. Οι αποδόσεις των gilts και των Treasuries αντικατοπτρίζουν πολύ καλύτερα τη σύσφιξη που θα έρθει από την BOE και τη Fed, είπε. 

  Ακόμα κι έτσι, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους διαπραγματευτές να αναθεωρήσουν την τιμολόγηση των επιτοκίων προς τα κάτω, εάν υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω επιβράδυνσης - προκαλώντας περισσότερα κέρδη για τα ομόλογα. Ο γενικός πληθωρισμός έχει ήδη μειωθεί από το ρεκόρ του 10,6% στο 9,2% και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg βλέπουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών να πέφτει στο 9%.

  Ένα μέτρο που αφαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα προβλέπεται επίσης να βελτιωθεί, αν και μόνο ελαφρώς. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του Τζεντιμίνας Σίμκους, έχουν τονίσει τους κινδύνους γύρω από το πείσμα του πυρήνα του πληθωρισμού, σημειώνοντας αυτή την εβδομάδα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης "πρέπει να ληφθούν απερίφραστα".

  Μακριά από το τέλος


  Αλλά ακόμη και αν τα στοιχεία είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, η παγκόσμια μάχη για την τιθάσευση της αύξησης των τιμών είναι απρόβλεπτη και μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις στη συνέχεια. Οι traders θα μπορούσαν να αναζητήσουν στην Αυστραλία μια προειδοποιητική ιστορία. 

  Τα στοιχεία εκεί αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 32 ετών τους τρεις τελευταίους μήνες του 2022, ξεπερνώντας τις προβλέψεις και ωθώντας τις αγορές χρήματος να εκτιμήσουν μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον επόμενο μήνα.


  Η ΕΚΤ μπορεί να λάβει χείρα βοηθείας από τη Fed, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ - οι οποίοι αναμένεται επίσης να αυξήσουν τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα - καταστήσουν σαφές ότι ο αγώνας για τον πληθωρισμό απέχει πολύ από το να τελειώσει. 

  Τα swaps που συνδέονται με τις συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι οι traders αναμένουν σχεδόν 50 μονάδες βάσης μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ οι ενδείξεις για επιβράδυνση αυξάνονται - η Fed έχει δώσει 425 μονάδες βάσης για αυξήσεις έναντι 250 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ - η αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε με υγιή ρυθμό το τέταρτο τρίμηνο και η Fed έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα αφήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

  Σύμφωνα με τον Φλόριαν Λέλπο, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών της Lombard Odier Investment Managers, η ΕΚΤ και η Fed πρέπει να συνεχίσουν να εμπεδώνουν το μήνυμα ότι ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει. 

  "Η δουλειά τους είναι να πείσουν τις αγορές ότι οι μειώσεις των επιτοκίων που έχουν τιμολογηθεί δεν έχουν θέση εκεί", δήλωσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ