Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Ιαν-2023 21:48

  Bloomberg: Τα "βρήκαν" ΗΠΑ - Ολλανδία - Ιαπωνία για περιορισμό εξαγωγών εξοπλισμού παραγωγής τσιπ στην Κίνα

  Bloomberg: Τα "βρήκαν" ΗΠΑ - Ολλανδία - Ιαπωνία για περιορισμό εξαγωγών εξοπλισμού παραγωγής τσιπ στην Κίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πέτυχε συμφωνία με την Ολλανδία και την Ιαπωνία για τον περιορισμό εξαγωγών μηχανημάτων παραγωγής ημιαγωγων (τσιπ) στην Κίνα, με τις σχετικές διαπραγματεύσεις να ολοκληρώνονται την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση της υπόθεσης τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

  Η συμφωνία, η οποία έχει σκοπό να ανακόψει τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να αναπτύξει τις δυνατότητες εγχώριας παραγωγής τσιπ, θα επεκτείνει τους ελέγχους εξαγωγών που επέβαλαν οι ΗΠΑ τον Οκτώβριο σε εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στις δύο χώρες, μεταξύ άλλων στις ASML Holding, Nikon και Tokyo Electron.

  Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο, ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου της Ολλανδίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

  Οι περιορισμοί που περιλαμβάνονται στη συμφωνία δεν αναμένεται να ανακοινωθούν δημόσια, ενώ η εφαρμογή των συμφωνηθέντων αναμένεται να χρειαστεί μήνες, καθώς Ολλανδία και Ιαπωνία θα προχωρούν στις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις, σημείωσαν οι πηγές του Bloomberg.

  "Οι επαφές έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, δεν τις κοινοποιούμε. Και εάν κάτι επιτευχθεί μέσα από αυτές, αμφιβάλλω εάν θα γινόταν ιδιαίτερα ορατό δημοσίως", είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε νωρίτερα εντός της ημέρας στη Χάγη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

  "Είναι ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που η ολλανδική κυβέρνηση επικοινωνεί προς τα έξω ελάχιστα πράγματα γι' αυτό", είχε συμπληρώσει ο κ. Ρούτε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ