Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιαν-2023 18:19

  Τράπεζα του Καναδά: Νέα και τελευταία αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%

  Κεντρική τράπεζα Καναδά: Εξέπληξε κατεβάζοντας ρυθμό στις αυξήσεις επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που δηλώνει ότι σταματά τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων της έγινε εκείνη του Καναδά, μετά από μία τελευταία αύξηση σήμερα κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%).

  Η εν λόγω αύξηση ήταν εναρμονισμένη με τις προσδοκίες των αναλυτών και έφερε το βασικό επιτόκιο της τράπεζας του Καναδά στο 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί τα τελευταία 15 χρόνια.

  Η τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της με ρυθμό ρεκόρ 425 μονάδων βάσης (4,25%) μέσα σε 10 μήνες προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος κορυφώθηκε στο 8,1% και πλέον έχει επιβραδύνει στο 6,3% σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του Δεκεμβρίου.

  Σε κάθε περίπτωση βέβαια παραμένει περισσότερο από τριπλάσιος από τον στόχο της τράπεζας για 2%.

  Εάν η οικονομία προχωρήσει όπως αναμένεται, "το Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά ότι θα διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής στο τρέχον επίπεδο, ενώ αξιολογεί τον αντίκτυπο των σωρευτικών αυξήσεων", ανέφερε η δήλωση της τράπεζας.

  "Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι διατεθειμένο να αυξήσει περαιτέρω το επιτόκιο πολιτικής εάν χρειαστεί προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%,"  προστίθεται.

  Όπως επισημαίνει ο Andrew Kelvin της TD Securities οι αξιωματούχοι της τράπεζας του Καναδά "έχουν ξεκάθαρα αρκετή εμπιστοσύνη στο ότι η σύσφιξη που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή επιβραδύνει ήδη την οικονομία, σε βαθμό που αισθάνονται ότι δεν θα χρειαστεί να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ