Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Ιαν-2023 11:57

  Βρετανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο

  Βρετανία: Σε χαμηλό 10 μηνών ο PMI υπηρεσιών τον Δεκέμβριο λόγω Όμικρον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τον ταχύτερο ρυθμό δύο ετών υποχώρησε η οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη Βρετανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, με τις επιχειρήσεις της χώρας να αποδιδουν την επιβράδυνση στην αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, τις απεργίες αλλά και την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση.

  Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global/CIPS, με βάση την προκαταρκτική μέτρηση, υποχώρησε τον πρώτο μήνα του έτους στις 47,8 μονάδες από τις 49 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022, διαμορφούμενος στο κάτω άκρο των προβλέψεων των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters. Σημειώνεται ότι για τη χαμηλότερη μέτρηση του δείκτη από τον Ιανουάριο του 2021, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

  "Τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία του PMI για τον Ιανουάριο υπογραμμίζουν τον κίνδυνο διολίσθησης του Ηνωμένου Βασιλείου σε ύφεση”, δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

  "Οι διαμάχες στη βιομηχανία, οι ελλείψεις προσωπικού, οι απώλειες στις εξαγωγές, το αυξημένο κόστος ζωής και τα υψηλότερα επιτόκια καταδεικνύουν ότι ο ρυθμός επιβράδυνσης της οικονομίας επιταχύνθηκε εκ νέου στην αρχή του έτους”, πρόσθεσε ο οικονομολόγος της S&P Global.

  Σημειώνεται ότι η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η καταγραφή δύο διαδοχικών τριμήνων πτώσης της παραγωγής -στοιχείο που ορίζει την είσοδο σε ύφεση- στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

  Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομική δραστηριότητα της Βρετανίας θα μειωθεί φέτος, προοπτικού που θα αυξήσεις τις πιέσεις στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, που θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσουν για τα επιτόκια.

  Οι αγορές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα αυξήσει τα επιτόκια στο 4% από 3,5% την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό, ενώ βλέπουν τα επιτόκια να κορυφώνονται περίπου στο 4,5% αργότερα φέτος.

  Τα στοιχεία PMI της Τρίτης έδειξαν ότι οι τιμές που χρεώνουν οι επιχειρήσεις αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2021, αν και η αύξηση ήταν ακόμα απότομη για τα ιστορικά πρότυπα.

  Το κόστος αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τον Απρίλιο του 2021, καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν, αν και οι αυξήσεις των μισθών παρέμειναν σημαντικές, ενώ η αισιοδοξία για το επόμενο έτος έφτασε σε υψηλό οκτώ μηνών.

  Οι επιχειρήσεις έκοψαν έναν μικρό αριθμό θέσεων εργασίας, σε αντίθεση με τις αύξηση των προσλήψεων κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2021 και του 2022.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ