Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Ιαν-2023 16:02

  Scope: Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, ο "πονοκέφαλος" του Ερντογάν και ο κίνδυνος ξαφνικής και άτακτης κρίσης

  Scope: Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, ο "πονοκέφαλος" του Ερντογάν και ο κίνδυνος ξαφνικής και άτακτης κρίσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η κήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία υποδηλώνει αυξανόμενο κίνδυνο ισχυρού δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας και άτακτης κρίσης, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.

  Όπως επισημαίνει, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει χρόνο να χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό και νομισματικό χώρο της κυβέρνησης για να ενισχύσει τη δημοτικότητα της κυβέρνησής του καθώς πλησιάζει μια ανατρεπτική εξισορρόπηση της οικονομίας, εξ ου και η απόφασή του να διεξαγάγει εκλογές νωρίτερα από το αναμενόμενο.

  Ενώ η κήρυξη πρόωρων εκλογών τον Μάιο (αντί τον Ιούνιο) έχει ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα για να περιοριστεί η ικανότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αξιοποιήσουν το προβάδισμά τους στις δημοσκοπήσεις, οι ολοένα και πιο παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές αποδυναμώνουν έναν από τους πυλώνες της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, τα σχετικά εύρωστα δημόσια οικονομικά, σημειώνει η Scope.

  Η μετεκλογική οικονομική κατεύθυνση της χώρας είναι αβέβαιη, αλλά οι τρέχουσες πολιτικές αυξάνουν το κόστος των μελλοντικών προσαρμογών, όπως το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο πρόωρης συνταξιοδότησης, το οποίο θα έχει μακροπρόθεσμο αρνητικό αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού της Τουρκίας από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

  Οι αυξανόμενες οικονομικές ανισορροπίες θα περιπλέξουν κάθε προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας μετά τις εκλογές

  Η επόμενη κυβέρνηση, όπως τονίζει η Scope, θα είναι αντιμέτωπη με δύσκολες οικονομικές επιλογές και επιλογές πολιτικής: είτε θα στοχεύσει σε μια ομαλή αλλά οικονομικά επώδυνη προσαρμογή μέσω της επιστροφής σε πιο ορθόδοξες πολιτικές για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, είτε θα παραμείνει στην τρέχουσα πορεία και θα κινδυνέψει με μια ξαφνική και άτακτη κρίση ισοζυγίου πληρωμών.

  Κατά τη Scope, οι επενδυτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση για σημάδια αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στον τραπεζικό κλάδο της Τουρκίας – πριν από τις εκλογές αλλά και μετά.

  Και αυτό γιατί η εξάρτηση της Άγκυρας από τις εγχώριες τράπεζες για την παροχή σκληρού νομίσματος στην κεντρική τράπεζα και την απορρόφηση του κρατικού χρέους έχει αυξηθεί, καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεση στις τουρκικές αγορές χρέους.

  Οι τουρκικές τράπεζες κατάφεραν να εξασφαλίσουν ξένη χρηματοδότηση στο παρελθόν και μετακύλησαν το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης της λίρας του 2018. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης των τραπεζών έχουν αυξηθεί περαιτέρω καθώς αυξάνονται οι μακροοικονομικές ανισορροπίες ως αποτέλεσμα των ανορθόδοξων πολιτικών της κυβέρνησης.

  Η εξάρτηση των τραπεζών από την κεντρική τράπεζα για ρευστότητα σε συνάλλαγμα αυξάνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης

  Όπως σημειώνει η Scope, περίπου το ήμισυ της διαθέσιμης ρευστότητας σε ξένο νόμισμα των τουρκικών τραπεζών, ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι "παρκαρισμένη" στην κεντρική τράπεζα, κυρίως μέσω swap ξένου νομίσματος. Έτσι, σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστεί να αποπληρώσουν σημαντικά ποσά χρέους ή καταθέσεων σε ξένο νόμισμα σε ένα σενάριο ακραίων καταστάσεων, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη ρευστότητα. 

  2

  Η ικανότητα των τραπεζών να το πράξουν είναι αβέβαιη, προειδοποιεί ο οίκος, καθώς θα πίεζε τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον, οι επεκτατικές οικονομικές πολιτικές τροφοδοτούν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 40 δισ. δολάρια το 2023. Αυτό εκθέτει την Τουρκία σε αλλαγές στο επενδυτικό κλίμα, ιδίως δεδομένων των αυστηρότερων παγκόσμιων συνθηκών χρηματοδότησης.

  Η κεντρική τράπεζα έχει εφαρμόσει νέους κανονισμούς που απαιτούν από τις τράπεζες να αγοράζουν περισσότερο δημόσιο χρέος για να μειώσουν το κόστος δαπανών για την κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο, με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της χώρας να κινούνται στο 10%, όχι πολύ μακριά από αυτές των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου ο πληθωρισμός κινείται, ωστόσο, πολύ χαμηλότερα του 64% στο οποίο διαμορφώνεται ο πληθωρισμός της Τουρκίας. Ο τραπεζικός τομέας κατέχει επί του παρόντος το 77% του εγχώριου χρέους της τουρκικής κυβέρνησης ύψους 100 δισ. δολαρίων.

  Η χαλάρωση αυτής της πολύ στενής σχέσης μεταξύ του κράτους και του τραπεζικού συστήματος δεν θα είναι εύκολη, σημειώνει η Scope. Οποιαδήποτε νομισματική ομαλοποίηση μετά τις εκλογές θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές απώλειες για τα χαρτοφυλάκια ασφαλείας των τραπεζών. 

  3

  Εάν οι οικονομικές πολιτικές αλλάξουν μετά τις επερχόμενες εκλογές και επικεντρωθούν περισσότερο στη σταθερότητα των τιμών, αυτό θα ήταν θετικό για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, παρά την αρχική πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας, όπως σημειώνει ο οίκος. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών θα απαιτούσε χρόνο ακόμη και αν υποτεθεί ότι θα βελτιωθεί η χάραξη οικονομικής πολιτικής υπό οποιαδήποτε νέα ηγεσία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ