Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Ιαν-2023 14:33

  Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Χρειαζόμαστε δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,5%

  Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Χρειαζόμαστε δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,5%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υπέρ σημαντικών αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις επόμενες συνεδριάσεις τάχθηκε το μέλος του Δ.Σ. της Πέτερ Κάζιμιρ, απορρίπτοντας τη θέση ότι υποχώρηση του πληθωρισμού θα δικαιολογούσε μικρότερες κινήσεις.

  "Πρέπει να πραγματοποιήσουμε δύο ακόμη κινήσεις των 50 μονάδων βάσης (0,5%)" είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ της ολοκλήρωσης του κύκλου σύσφιξης μέχρι το καλοκαίρι.

  "Η υποχώρηση του πληθωρισμού για δύο συνεχόμενους μήνες είναι θετική είδηση. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να επιβραδύνουμε τον ρυθμό των αυξήσεων", δήλωσε ο Π. Κάζιμιρ σύμφωνα με το Bloomberg.

  Σημειώνεται ότι την ίδια θέση είχε εκφράσει χτες και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, υποστηρίζοντας ότι η στιγμή για την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων είναι "ακόμη μακριά".

  Πηγές του Bloomberg αναφέρουν ωστόσο ότι η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των τιμών στην ευρωζώνη σε μονοψήφια επίπεδα σε συνδυασμό με τη βουτιά στο ενεργειακό κόστος, έχει ωθήσει ορισμένους αξιωματούχους να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης του ρυθμού των αυξήσεων μετά το προγραμματισμένο βήμα 50 μονάδων βάσης τον επόμενο μήνα.

  Οι τελευταίες εκτιμήσεις της αγοράς δείχνουν πάντως ότι οι αναλυτές περιμένουν δύο αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

  Ειδικότερα, σε έρευνα του Reuters που διενεργήθηκε στις 13-20 Ιανουαρίου οι 55 από τους 59 οικονομολόγους που συμμετείχαν δήλωσαν ότι η ευρωτράπεζα θα ανεβάσει στο 2,5% το επιτόκιο καταθέσεων στη συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου (από το 2% σήμερα).

  Εκτίμησαν επίσης ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μία αντίστοιχη κίνηση 50 μ.β. και τον Μάρτιο και ακολούθως θα κόψει ρυθμό με μία αύξηση 25 μ.β. προτού σταματήσει τις αυξήσεις, με το επιτόκιό της στο 3,25% - το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2008.

  Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη έρευνα του Reuters τον Δεκέμβριο οι αναλυτές έβλεπαν το τελικό ύψος του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 2,75%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ