Παρασκευή, 20-Ιαν-2023 13:25
Ζ. Μπορέλ: Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:19
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να στείλουν βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας πως ελπίζει να ληφθεί σήμερα η απόφαση για την αποστολή τους.
Σημειώνει ότι σήμερα συνεδριάζουν στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και οι υπουργοί Άμυνας περίπου 50 χωρών, σε μια ακόμη διάσκεψη που έχει ως αντικείμενο την παροχή όπλων στην Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη επί 11 μήνες εισβολή της Ρωσίας.
Οι συζητήσεις εστιάζονται κυρίως στο αν θα επιτρέψει η Γερμανία την επανεξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών της Ευρώπης, στην Ουκρανία.
"Αυτό είναι το θέμα που θα συζητηθεί σήμερα στο Ράμσταϊν, όπου θα εκπροσωπηθεί η ΕΕ. Πρέπει να παράσχουν στην Ουκρανία τα απαραίτητα όπλα όχι μόνο να αποκρούσει, όπως κάνει ήδη, αλλά και για να ανακτήσει έδαφος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη, αναφερόμενος στον αγώνα που δίνει η Ουκρανία κατά των ρωσικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στη χώρα.
"Νομίζω ότι η Ουκρανία χρειάζεται τα μαχητικά όπλα και τα βαριά άρματα μάχης που έχει ζητήσει και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να τα παράσχουν, και ελπίζω ότι αυτή είναι η απόφαση θα ληφθεί", πρόσθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Ο Μπορέλ τόνισε ότι η Ουκρανία αναμένει ξεκάθαρες αποφάσεις από το ΝΑΤΟ και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία επιδιώκει να ανασυνταχθεί προκειμένου να συνεχίσει τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία.