Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Ιαν-2023 15:04

  Η Γερμανία αναγνωρίζει ως "Γενοκτονία" τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των Γιαζίντι

  Γερμανία: Η στρατιωτική δέσμευση της ΕΕ στο Μαλί πρέπει να επανεξεταστεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γερμανοί βουλευτές αναγνώρισαν την Πέμπτη ως γενοκτονία τα εγκλήματα που διέπραξαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) εναντίον της μειονότητας των Γιαζίντι στο Ιράκ το 2014.

  Η τζιχαντιστική ομάδα σκότωσε χιλιάδες Γιαζίντι, υποδούλωσε 7.000 γυναίκες και κορίτσια Γιαζίντι και εκτόπισε το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας των 550.000 ατόμων από τα πατρογονικά τους εδάφη στο βόρειο Ιράκ.

  Οι Γιαζίντι είναι μια αρχαία θρησκευτική μειονότητα στην ανατολική Συρία και το βορειοδυτικό Ιράκ, την οποία το Ισλαμικό Κράτος θεωρούσε υποτιθέμενους λάτρεις του διαβόλου για την πίστη τους που συνδυάζει ζωροαστρικές, χριστιανικές, μανιχαϊστές, εβραϊκές και μουσουλμανικές πεποιθήσεις.

  "Πριν από τρία χρόνια, γνώρισα γυναίκες Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ: απήχθησαν, υποδουλώθηκαν, βιάστηκαν. Δεν μπορώ να αγνοήσω τον πόνο τους", έγραψε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. "Η Bundestag αποφάσισε να ονομάσει τα εγκλήματα του ΙΚ κατά των Γεζίντι για αυτό που είναι: γενοκτονία", πρόσθεσε.

  Το κοινοβουλευτικό ψήφισμα αναμένεται να διευκολύνει την περαιτέρω δίωξη των δραστών του Ισλαμικού Κράτους στη Γερμανία.

  Η κίνηση της Πέμπτης από τους βουλευτές στην Bundestag (κάτω βουλή του κοινοβουλίου) ήρθε αφότου ένα γερμανικό δικαστήριο το 2021 καταδίκασε σε ισόβια έναν πρώην μαχητή του Ισλαμικού Κράτους για συμμετοχή σε γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά των Γιαζίντι στο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός πεντάχρονου κοριτσιού.

  "Γνωρίζουμε ότι κανένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να αναιρέσει τον πόνο τους", πρόσθεσε ο Μπέρμποκ. "Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η απόφαση κάνει τη διαφορά: ένα αποφασιστικό βήμα προς την αναγνώριση των παθόντων και τη δικαιοσύνη για τους επιζώντες".

  Η πρόταση γενοκτονίας υποστηρίχθηκε από τα τρία κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας - τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες - και το συντηρητικό μπλοκ της αντιπολίτευσης CDU/CSU.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ