Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Ιαν-2023 18:36

  Η ΕΚΤ εξετάζει μικρότερες αυξήσεις μετά τις 50 μ.β. του Φεβρουαρίου - Bloomberg

  Η ΕΚΤ εξετάζει μικρότερες αυξήσεις μετά τις 50 μ.β. του Φεβρουαρίου - Bloomberg
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας μικρότερης αύξησης των επιτοκίων της τράπεζας απ' ό,τι είχε αφήσει να εννοηθεί η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τον Δεκέμβριο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων. 

  Αν και μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης το Φεβρουάριο, όπως έδειξε η πρόεδρος της ΕΚΤ, παραμένει πιθανή, η προοπτική για μια μικρότερη αύξηση κατά 25 μονάδες στην επόμενη συνεδρίαση τον Μάρτιο κερδίζει εδαφος, αναφέρουν οι πηγές.

  Η επιβράδυνση της νομισματικής σύσφιξης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί σαν ένδειξη ότι η ΕΚΤ υιοθετεί πιο ήπια στάση έναντι του πληθωρισμού, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Αντίθετα, υπογραμμίζουν ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση και η κεντρική τράπεζα δεν αποκλείεται να καταλήξει τελικά σε μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. 

  Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου η Λαγκάρντ είχε αναφέρει ότι τα διαθέσιμα στοιχεία στηρίζουν μια αύξηση κατά 50 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση στις 2 Φεβρουαρίου και "πιθανώς και στην επόμενη [συνεδρίαση τον Μάρτιο]", αν και επανέλαβε ότι όλες οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. 

  Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών, ενώ την αισιοδοξία τροφοδοτεί και η μεγάλη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πληθωρισμός υποχώρησε από 10,6% τον Οκτώβριο, στο 10,1% το Νοέμβριο και ακόμα χαμηλότερα στο 9,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της Eurostat. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ