Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Ιαν-2023 16:55

  Ρωσία: Άλμα 35% των εξαγωγών πετρελαίου από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

  Ρωσία: Άλμα 35% των εξαγωγών πετρελαίου από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου απέτυχε να περιορίσει τους όγκους αργού που διακινεί η Μόσχα, η οποία απλώς εξέτρεψε τις ροές της προς την Ασία σύμφωνα με traders και στοιχεία της Refinitiv που επικαλείται το Reuters.

  Ειδικότερα, οι αποστολές πετρελαίου Ρωσίας και Καζακστάν από τα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας αυξήθηκαν το πρώτο μισό του Ιανουαρίου σε 3,4 εκατ. τόνους από τα 2,5 εκατ. την ίδια περίοδο τον Δεκέμβριο.

  Σύμφωνα με τις πηγές και τα στοιχεία του Reuters, οι 3,1 εκατομμύρια τόνοι εξ αυτών αφορούν ρωσικό πετρέλαιο, μία αύξηση κατά 35% από τα 2,3 εκατ. τόνους που είχε αποστείλει η Μόσχα την αντίστοιχη περίοδο του Δεκεμβρίου.

  Την περίοδο 1-15 Δεκεμβρίου οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τα λιμάνια αυτά μόνο προς την Ασία αυξήθηκαν κατά 27% σε 2,8 εκατ. τόνους.

  Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, βασικοί αγοραστές του ρωσικού αργού Urals τον Ιανουάριο παρέμειναν η Ινδία και η Κίνα.

  Οι πηγές ανέφεραν επίσης στο πρακτορείο ότι η εμφάνιση νέων υλικοτεχνικών δυνατοτήτων, όπως η μεταφορά από πλοίο σε πλοίο (STS) και η χρήση υπερ-δεξαμενόπλοιων τύπου VLCC, πιθανώς να έχει ενισχύσει την κερδοφορία των εξαγωγών αυτών.

  Τουλάχιστον τέσσερα supertankers κινεζικής ιδιοκτησίας μεταφέρουν αργό Urals στην Κίνα, σύμφωνα με πηγές εμπορικών συναλλαγών και δεδομένα, καθώς η Μόσχα αναζητά πλοία για εξαγωγές μετά την επιβολή πλαφόν από την G7 που περιόρισε τις δυνατότητες να χρησιμοποιεί δυτικές εταιρείες μεταφορών και ασφάλισης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ