Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Ιαν-2023 15:53

  ΗΠΑ: Κατακόρυφη πτώση τις μεταποιητικής δραστηριότητας στη Ν. Υόρκη

  135066932
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισχυρή και απροσδόκητη βουτιά παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο, καθώς τα αυξημένα επιτόκια της Fed επιβάρυναν τη ζήτηση αγαθών.

  Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State του υποκαταστήματος της Fed στη Νέα Υόρκη υποχώρησε στο -32,9 τον Ιανουάριο από το -11,2 που είχε προηγηθεί, καταγράφοντας τη χαμηλότερη μέτρησή του από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα την άνοιξη του 2020.

  Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο δείκτης κινήθηκε αντίθετα από τις εκτιμήσεις της αγοράς, που αντί της μεγάλης επιδείνωσης περίμενε μικρή βελτίωση στις -7 μονάδες, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της Wall. Street Journal.

  Ο δείκτης Empire State, ο οποίος βασίζεται σε έρευνα στις επιχειρήσεις μεταποίησης στην περιοχή της Νέας Υόρκης, υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα συρρικνώθηκε απότομα.

  Ειδικότερα, το 44% των εταιρειών δήλωσε ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες επιδεινώθηκαν τον Ιανουάριο, έναντι του 11% που δήλωσε ότι βελτιώθηκαν, σύμφωνα με τη Fed της Νέας Υόρκης.

  Η υποχώρηση της δραστηριότητας οφείλεται κυρίως στη ραγδαία μείωση της ζήτησης, σύμφωνα με την έρευνα.

  Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε απότομα στο -31,1 τον Ιανουάριο από -3,6 τον Δεκέμβριο, υποδηλώνοντας απότομη βουτιά στις νέες παραγγελίες. Παρόμοια τύχη είχε και ο δείκτης των αποστολών, ο οποίος υποχώρησε στο -22,4 από 5,3 έναν μήνα νωρίτερα.

  Ο δείκτης για τον αριθμό των εργαζομένων υποχώρησε επίσης στο 2,8 από το 14, στη χαμηλότερη ένδειξη εδώ και πάνω από δύο χρόνια, που υποδηλώνει ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας πάγωσε κατά τη διάρκεια του μήνα.

  Ο δείκτης χρόνου παράδοσης παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στο 0,9, υποδηλώνοντας ότι οι χρόνοι διατηρήθηκαν σταθεροί τον Ιανουάριο. Οι μη εκπληρωμένες παραγγελίες συνέχισαν να μειώνονται, αν και με πιο ήπιο ρυθμό από τον Δεκέμβριο.

  Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα οι πληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν σημαντικά στις πύλες των εργοστασίων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών πληρωμών μειώθηκε στο 33 από το 50,5 και ο δείκτης τιμών εισπράξεων υποχώρησε στο 18,8 από το 25,2.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ