Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Ιαν-2023 08:55

  Επιστολή Βεστάγκερ: Κρίσιμες ώρες για την ευρωπαϊκή βιομηχανία

  Επιστολή Βεστάγκερ: Κρίσιμες ώρες για την ευρωπαϊκή βιομηχανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις με πιο σημαντική, το υψηλό κόστος της ενέργειας. Πρέπει να λάβουμε μέτρα μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις κατά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που κινδυνεύουν να δελεάσουν αρκετές επιχειρήσεις της ΕΕ να μεταφέρουν επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό τονίζει επιστολή της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ προς τους υπουργούς βιομηχανίας και ανάπτυξης των κρατών μελών της Ε.Ε. που εστάλη στις 13 Ιανουαρίου ενόψει της έναρξης της διαβούλευσης για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την πλευρά της Κομισιόν. 

  Πιο συγκεκριμένα η κ. Βεστάγκερ υπογραμμίζει ότι απαιτείται μια ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση που θα ενισχύει και θα βασίζεται στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Η ίδια κάνει λόγο για τρεις προτεραιότητες: την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, την άρση των υφιστάμενων εμποδίων εντός της ενιαίας αγοράς και τη γρήγορη και στοχευμένη στήριξη των επιχειρήσεων σε τομείς κλειδιά για το μεσοδιάστημα. Αυτή η στήριξη θα αποτελέσει τη γέφυρα μέχρις ότου ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση και η ΕΕ απανθρακοποιηθεί. 

  Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής επισημαίνει ότι η Κομισιόν έχει κινητοποιήσει 672 δισ. ευρώ εθνικών χρηματοδοτήσεων κάτω από το προσωρινό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων, με πάνω από τα 2/3 να έχουν κοινοποιηθεί από δύο κράτη μέλη (Γερμανία, Γαλλία). Όμως σε αυτό το επείγον πλαίσιο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα, αναφέρει η κ. Βεστάγκερ προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσει διαβούλευση μεταξύ των κρατών μελών επί της πρότασης για τροποποίηση του πλαισίου για την προσωρινή αντιμετώπιση της κρίσης. 

  Στην επιστολή της η κ. Βεστάγκερ κάνει αναφορά στην πρόσφατη παρέμβαση για την αναθεώρηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις (γενικός κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία GBER), παραθέτοντας τα μέτρα και τα εργαλεία που έχει ήδη διαθέσει η Κομισιόν προς τις κυβερνήσεις με στόχο τη διευκόλυνση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε τομείς κλειδιά. Χάρη στο GBER πάνω από το 90% των μέτρων κρατικής στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη κοινοποίηση στην Επιτροπή. Επίσης στην επιστολή η κ. Βεστάγκερ αναφέρει τις αλλαγές που θα προτείνει για το υφιστάμενο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης. Οι αλλαγές αυτές θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη και η βιομηχανία θα έχουν ό,τι χρειάζεται για να ηγηθούν της πράσινης μετάβασης χωρίς να ρισκάρεται ο ισότιμος ανταγωνισμός. 

  Τέλος, στην επιστολή επισημαίνεται ότι καθώς δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη τις ίδιες δυνατότητες για την ενίσχυση της βιομηχανίας τους, αναζητούνται τρόποι για την περαιτέρω ώθηση του σχεδίου RePowerEU που αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία για την ενεργειακή μετάβαση και θα καθιερώσει ένα συλλογικό ευρωπαϊκό ταμείο για να υποστηρίξει τις χώρες με δίκαιο και ισότιμο τρόπο.  

  Κλείνοντας την επιστολή η αντιπρόεδρος της Επιτροπής ζητεί από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της διαβούλευσης να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα: εάν υπάρχουν περαιτέρω βήματα απλοποίησης της διαδικασίας που απαιτείται ώστε η κρατική στήριξη να φτάσει στους κατάλληλους δικαιούχους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Εάν υπάρχει κάτι που λείπει που θα συμπληρώσει τους κανονισμούς και θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση όσον αφορά στην αναθεώρηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και πως μπορεί να ισορροπηθεί η ανάγκη για έγκριση μεγαλύτερης ευελιξίας για τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς για την πράσινη μετάβαση, για τους οποίους η δημόσια στήριξη για τους οποίους η δημόσια στήριξη μπορεί να οδηγήσει σε μετατόπιση  και να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την κρατική στήριξη για τη μαζική παραγωγή. 

  Εν κατακλείδι, η κ. Βεστάγκερ ζητεί τις απαντήσεις των κρατών μελών μέχρι τις 25 Ιανουαρίου προκειμένου η επιτροπή να διαμορφώσει τη δική της απάντηση όπως ζήτησε και το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας της ΕΕ και της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ