Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Ιαν-2023 08:56

  Το ελβετικό φράγκο χάνει την υπεροχή του καθώς οι προοπτικές του ευρώ βελτιώνονται

  Το ελβετικό φράγκο χάνει την υπεροχή του καθώς οι προοπτικές του ευρώ βελτιώνονται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα στοιχήματα για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη επιταχύνονται εις βάρος του ελβετικού φράγκου, σύμφωνα με το Bloomberg.


  Με τις τιμές της ενέργειας να πέφτουν, την Κίνα να κινείται προς την επαναλειτουργία της οικονομίας της και τις ενδείξεις να αυξάνονται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, οι προοπτικές για την ευρωζώνη βελτιώνονται. Και μαζί με αυτό, η ζήτηση για νομίσματα-καταφύγια, όπως το φράγκο, που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να ξεπεράσει τις αναταράξεις στις αγορές, εξασθενεί.

  Η αισιόδοξη μεταστροφή συνέβαλε στο να ξεπεράσει η διασταύρωση ευρώ-φράγκου την ισοτιμία για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες. Πρόκειται για μια μεταστροφή σε σχέση με πέρυσι, όταν το φράγκο εκτινάχθηκε έναντι του ευρώ που αγωνιζόταν, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την ύφεση οδήγησαν τους επενδυτές σε ένα από τα πιο δημοφιλή καταφύγια νομισμάτων στον κόσμο. 

  Ένα άλλο σημάδι του πόσο γρήγορα επανήλθε το παγκόσμιο συναίσθημα κινδύνου είναι η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών και των ιταλικών ομολόγων, δήλωσε ο Kίραν Κόσικ, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στη Lombard Odier στη Γενεύη. Στενεύει ακόμη και όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδοτεί ότι το κόστος δανεισμού πρέπει να αυξηθεί σημαντικά περαιτέρω.

  "Αυτό είναι ένα περιβάλλον που αντιτίθεται σε μια πτωτική στάση ευρώ-ελβετικού φράγκου σε τακτική βάση", είπε.

  Η διολίσθηση του φράγκου κάτω από την ισοτιμία με το ευρώ έχει προκαλέσει εικασίες ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα με ένα ασθενέστερο νόμισμα, εν μέσω προσδοκιών ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στην οικονομία της χώρας, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές. Παρά τις επιδόσεις του έναντι του ευρώ, το ελβετικό νόμισμα έχει επίσης αυξηθεί κατά περίπου 8% έναντι του δολαρίου από τις αρχές Νοεμβρίου.

  Αυτό "προσφέρει ένα μέρος του ισχυρότερου ονομαστικού φράγκου που επιδιώκει η SNB, οπότε υπάρχει λιγότερη πίεση για να οδηγήσει το EUR/CHF χαμηλότερα", δήλωσε ο Κρις Τέρνερ, επικεφαλής στρατηγικής FX στην ING Bank NV στο Λονδίνο.

  Τα επιτόκια έχουν κινηθεί υπέρ του ευρώ, με το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ να ξεπερνά πιθανώς αυτό της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας κατά σχεδόν 200 μονάδες βάσης φέτος, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Wells Fargo.  

  Η συνεχιζόμενη, επιθετική σύσφιξη από την ΕΚΤ θα μπορούσε να ωθήσει το ζεύγος στο 1,05 τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Sven Schubert, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στη Vontobel στη Ζυρίχη. Η ισοτιμία θα μπορούσε να σκαρφαλώσει έως και το 1,10 "σε ένα πολύ ανοδικό περιβάλλον της αγοράς, στο οποίο η σύσφιξη της πολιτικής συνεχίζεται χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση".

  Περιορισμένη υποτίμηση


  Η τιμολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης στηρίζει μια κίνηση προς τα πάνω του ευρώ έναντι του φράγκου, με τις αντιστροφές κινδύνου να εκτοξεύονται αυτή την εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο εν μέσω μιας αλματώδους αύξησης της ζήτησης για προστασία από μια άνοδο του ενιαίου νομίσματος.

  Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίου συμφωνούν ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελβετίας, συμπεριλαμβανομένων των σχετικά ισχυρότερων αποπληθωριστικών πιέσεων και της τάσης των επενδυτών να καταφεύγουν σε φράγκα όταν η ζήτηση για ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία κρυώνει, σημαίνουν ότι οποιαδήποτε υποτίμηση του ελβετικού νομίσματος θα είναι περιορισμένη μακροπρόθεσμα. 

  Εάν οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ αναζωπυρωθούν και πάλι, το φράγκο θα πρέπει να ανακάμψει μόλις οι κεντρικές τράπεζες στείλουν ισχυρότερα μηνύματα σχετικά με την ανάγκη για αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, δήλωσε ο Μάρτιν Λεντς, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Union Investment Privatfonds GmbH στη Φρανκφούρτη. 

  Η κίνηση της περασμένης εβδομάδας "μπορεί να είναι κάτι που η SNB θα ανεχόταν, αλλά αν πάμε στο 1,02 ή υψηλότερα, η SNB δεν θα ήταν ευχαριστημένη με αυτό", πρόσθεσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ