Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Ιαν-2023 16:33

  Ένας δισεκατομμυριούχος και ένας πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ στην κόντρα για το προεδρικό αξίωμα στην Τσεχία

  Ένας δισεκατομμυριούχος και ένας πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ στην κόντρα για το προεδρικό αξίωμα στην Τσεχία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:05

  Ένας δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός και ένας απόστρατος ανώτατος στρατηγός του ΝΑΤΟ ήταν έτοιμοι να προκριθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία που θα αντικαταστήσει έναν διχαστικό αρχηγό του κράτους, ο οποίος διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο μετά την πτώση του κομμουνισμού, αναφέρει το Bloomberg.

  Ο πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα στην Τσεχία, συγκεντρώνοντας το 37% των ψήφων, μπροστά από τον απόστρατο στρατηγό Πετρ Πάβελ με 33,4%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 75,2% των εκλογικών περιφερειών.

  Οι δύο πρώτοι υπφιοι θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνουν σε δύο εβδομάδες.οψή

  Τα επιμέρους αποτελέσματα τοποθετούν την οικονομολόγο Ντανούσε Νερούντοβα στην τρίτη θέση που συγκεντρώνει το 13,8% των ψήφων.

  Το κεντροευρωπαϊκό έθνος των περισσότερων από 10 εκατομμυρίων κατοίκων επιλέγει ποιος θα διαδεχθεί τον Μίλος Ζέμαν, ο οποίος δεσπόζει στην πολιτική του έθνους για σχεδόν τρεις δεκαετίες και διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 1998 μέχρι το 2002.

  Στο κοινοβουλευτικό σύστημα της Τσεχικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος έχει περιορισμένες εξουσίες, ενώ η βασική εκτελεστική εξουσία ανήκει στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ο αρχηγός του κράτους έχει λόγο στη δημιουργία του υπουργικού συμβουλίου, ηγείται του στρατού, επιλέγει τους κεντρικούς τραπεζίτες και διορίζει δικαστές. 

  Ο Ζέμαν, ο οποίος κατά τη διάρκεια των δύο πενταετών θητειών του πόλωσε τη χώρα λοιδορώντας τους μουσουλμάνους μετανάστες και υποτιμώντας τις σεξουαλικές μειονότητες, έχει επανειλημμένα κάμψει τις συνταγματικές συμβάσεις για να αποκομίσει περισσότερες εξουσίες για τον εαυτό του.

  Τα σχεδόν πλήρη αποτελέσματα του διήμερου πρώτου γύρου της ψηφοφορίας αναμένονται αργότερα το Σάββατο. Καθώς κανένας υποψήφιος δεν θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, οι δύο πρώτοι θα προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας που έχει προγραμματιστεί για τις 27-28 Ιανουαρίου.  

  Η ψηφοφορία είναι μια ευκαιρία για τον Μπάμπις να επιστρέψει σε ένα κορυφαίο αξίωμα μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές του 2021. Δεσμεύεται να αποτελέσει αντίβαρο στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα, την οποία κατηγορεί ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών.

  Μακροχρόνιος σύμμαχος του Ζέμαν, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μέχρι την εισβολή του στην Ουκρανία και υποστηρικτής στενότερων δεσμών με την Κίνα, ο Μπάμπις ανέβηκε στην εξουσία επιτιθέμενος στους παραδοσιακούς πολιτικούς ως διεφθαρμένους και ανίκανους και αργότερα συγκρούστηκε με το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατηγορίες σύγκρουσης συμφερόντων σχετικά με τις εταιρείες του. 

  Υιοθέτησε επίσης μια αντιμεταναστευτική ατζέντα και σφυρηλάτησε στενούς δεσμούς με τον Ούγγρο εθνικιστή ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν, ενώ παράλληλα διαφήμιζε φιλικές σχέσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

  Ο Πάβελ κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, αλλά κέρδισε την υποστήριξη των κυβερνώντων κομμάτων και υποσχέθηκε μια λιγότερο συγκρουσιακή στάση απέναντι στη διοίκηση Φιάλα. 

  Η εκστρατεία του επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην προβολή των στρατιωτικών του επιτευγμάτων. Πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων και των τμημάτων πληροφοριών, ανέβηκε στην ιεραρχία για να υπηρετήσει ως αρχηγός του επιτελείου του τσεχικού στρατού και αργότερα προήδρευσε της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ. 

  Έχει δεσμευτεί να προωθήσει τα δικαιώματα των LGBTQ, συμπεριλαμβανομένων των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ενώ τάσσεται επίσης υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ