Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Ιαν-2023 11:50

  Βloomberg: Τα ευρωπαϊκά assets είναι τώρα "όλα τα λεφτά" καθώς οι αμερικανικές αγορές παραπαίουν

  wall street γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έπειτα από χρόνια, κατά τα οποία έπαιζαν ρόλο "δεύτερου βιολιού" στις ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά assets προχωρούν τώρα μπροστά και αφήνουν πίσω τη Wall Street.

  Οι χρηματιστηριακές αγορές της ζώνης του ευρώ έχουν αυξηθεί κατά 38% από τα τέλη Σεπτεμβρίου σε όρους δολαρίου ΗΠΑ και απολαμβάνουν το καλύτερο ξεκίνημα σε ένα νέο έτος που έχουν κάνει ποτέ. Εν τω μεταξύ, η επενδυτική πιστοληπτική ικανότητα της περιοχής προηγείται των ομολόγων της στις ΗΠΑ κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες την ίδια περίοδο και το νόμισμα του ευρώ έχει σημειώσει άλμα 10% έναντι του δολαρίου.

  Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις πίσω από την αναζωογόνηση της Ευρώπης ήταν ο ήπιος χειμώνας, ο οποίος μετρίασε τις ανησυχίες των επενδυτών για την ενεργειακή κρίση της περιοχής, και η ξαφνική επαναλειτουργία της Κίνας - μιας κρίσιμης αγοράς για πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή: Οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν φθηνότερες από τον μέσο όρο 20ετίας, παρά το πρόσφατο ράλι, και κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup και της Goldman Sachs   αναβαθμίζουν την άποψή τους για την περιοχή.

  "Περάσαμε το 2022 και αυτή την τεράστια αλλαγή καθεστώτος, από έναν κόσμο εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων σε έναν κόσμο όπου υπάρχει κόστος κεφαλαίου και η αποτίμηση έχει σημασία", δήλωσε η Γκρέις Πέτερς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της JPMorgan Private Bank. "Στο πλαίσιο αυτής της επισκόπησης, η Ευρώπη φαίνεται ελκυστικά αποτιμημένη, με discount περίπου 30% σε σχέση με τον S&P 500. Έτσι, παρά την πρόσφατη υπεραπόδοση, νομίζω ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί".

  Πέρα από τις μετοχές, τα εταιρικά ομόλογα - τα οποία συνέβαλαν στην πιο πολυσύχναστη εβδομάδα εκδόσεων όλων των εποχών - έχουν προσελκύσει ανοδικές αναθεωρήσεις από την JPMorgan Chase  και την Deutsche Bank, οι οποίες υπέστησαν μεγάλη ζημιά πέρυσι εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Στα νομίσματα, η Wall Street στοιχηματίζει ότι το ράλι του ευρώ μόλις τώρα αρχίζει.

  Ακόμα και μετά τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πάγωσε τον Δεκέμβριο - αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της - οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να υπεραποδίδουν. 

  Παρόλα αυτά, η ιστορία δεν προμηνύει κάτι καλό για την Ευρώπη. Η τελευταία φορά που ξεπέρασε σημαντικά τις ΗΠΑ ήταν από το 2005 έως το 2007, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αν και έχουν γίνει προσπάθειες έκτοτε, καμία δεν διήρκεσε πολύ.

  Και τώρα υπάρχουν κίνδυνοι, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την απειλή ενός ψυχρού κύματος που θα αναζωπυρώσει την ενεργειακή κρίση. Και επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν πιο αργή από άλλες για να ξεκινήσει αυξήσεις επιτοκίων, η σύσφιξή της έχει ακόμα δρόμο μπροστά.

  Προς το παρόν, η νέα εμπιστοσύνη συμπίπτει με έρευνες που δείχνουν ανθεκτικότητα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. 

  Στη Γερμανία, η οικονομία πιθανώς έμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αψηφώντας τις προσδοκίες για συρρίκνωση, και η παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται επίσης ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην ευρωζώνη φέτος.

  Στην κορυφή όλων αυτών βρίσκονται οι ελκυστικές αποτιμήσεις. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 διαπραγματεύεται περίπου 12,7 φορές τα μελλοντικά κέρδη σε σύγκριση με 17 φορές για τον S&P 500, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. 

  Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς είναι επίσης φθηνότερος από τον μέσο όρο 20ετίας, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ΗΠΑ διαπραγματεύεται πάνω από αυτό το επίπεδο. Ακόμα και στην εταιρική πίστη, οι αναλυτές και οι επενδυτές λένε ότι οι ευρωπαϊκές αποτιμήσεις είναι πολύ καλύτερες από τις ΗΠΑ.

  "Απλά κοιτάζοντας από την οπτική γωνία ενός δείκτη, οι αγορές εκτός των ΗΠΑ φαίνεται να προσφέρουν σημαντικά καλύτερη αξία", δήλωσε η Σαρλότ Ράιλαντ, συν-επικεφαλής επενδύσεων στην CCLA Investment Management.

  Αυτό οφείλεται εν μέρει στη χαμηλότερη έκθεση της Ευρώπης σε μετοχές τεχνολογίας που συνδέονται με την ανάπτυξη. Η ομάδα των εταιρειών Meta Platforms που είναι ιδιοκτήτρια του Facebook, Apple, Alphabet, Netflix, Amazon και Microsoft αποτελεί σχεδόν το 1/5 του S&P 500. Σφυροκοπήθηκε επίσης πέρυσι, καθώς η άνοδος των επιτοκίων έπληξε ακριβούς κλάδους αυξάνοντας το discount για την παρούσα αξία των μελλοντικών κερδών.

  Οι προοπτικές για τον κλάδο παραμένουν ζοφερές, καθώς αγωνίζεται να συγκρατήσει το κόστος εν μέσω ασθενέστερης ζήτησης μετά την έκρηξη μετά τον κορονοϊό.

  Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, είναι περισσότερο σταθμισμένη σε τομείς που θα επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια, όπως οι χρηματοπιστωτικοί τομείς. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι αναμένουν τέτοιες φθηνότερες, λεγόμενες μετοχές αξίας να υπεραποδώσουν και πάλι το 2023.

  Η τάση αυτή είναι ήδη ορατή στην τιμή της μετοχής της LVMH και άλλων μετοχών πολυτελείας. Ο τομέας παρέμεινε ανθεκτικός στην πτώση των παγκόσμιων μετοχών πέρυσι και η υπεραπόδοσή του έναντι της αμερικανικής τεχνολογίας συνεχίζεται.

  Οι αγορές με έκθεση στην Κίνα αναδεικνύονται επίσης σε νικητές. Ο δείκτης αναφοράς DAX της Γερμανίας έχει ήδη σημειώσει άνοδο 8% φέτος, υπερδιπλάσια του δείκτη S&P 500.

  "Αναμένω ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν των αμερικανικών μετοχών φέτος", δήλωσε ο Γουότερ Στάρκενμπουμ , επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής για την περιοχή EMEA & APAC της Northern Trust Asset Management. "Η Ευρώπη είναι ένα στοίχημα στην αξία, ενώ οι ΗΠΑ είναι ένα στοίχημα στην ανάπτυξη, και η αξία έχει περισσότερο δρόμο μπροστά της προς το παρόν".

  Στον πιστωτικό κόσμο, οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής τον Μάθιου Μπέιλι, υποστηρίζουν ότι η "ισορροπία των παγκόσμιων κινδύνων αρχίζει να μετατοπίζεται" από την Ευρώπη.

  Αναμένουν ότι το ασφάλιστρο που ενσωματώνεται στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πέσει μέχρι το μηδέν. Το χάσμα μεταξύ των spreads των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης - το οποίο πέρυσι έφτασε στο μεγαλύτερο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης μια δεκαετία νωρίτερα - έχει ήδη συρρικνωθεί σχεδόν στο μισό από την κορύφωσή του τον Οκτώβριο.

  Στον κόσμο των υψηλών αποδόσεων, οι αναλυτές της UBS AG βλέπουν ένα ποσοστό αθέτησης πληρωμών στις ΗΠΑ της τάξης του 6,5%, ή περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από την Ευρώπη.

  Υπάρχουν όμως και εδώ προσεκτικές φωνές. Στην HSBC Holdings, οι στρατηγικοί αναλυτές μετρίασαν την αισιοδοξία τους γύρω από τις πιστώσεις της ευρωζώνης, λέγοντας ότι οι αυξήσεις της ΕΚΤ εξακολουθούν να επηρεάζουν την οικονομία και ότι οι βιομηχανίες δεν έχουν δείξει πώς μπορούν να προσαρμοστούν σε μια εποχή υψηλότερου ενεργειακού κόστους.

  "Υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρότερου ευρώ, που υποστηρίζουν ότι η υπεραπόδοση της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ θα συνεχιστεί προς το παρόν", δήλωσε ο Ιπέκ Όζκαρντεσκαγια, ανώτερος αναλυτής της Swissquote. "Ταυτόχρονα, όμως, καμία από τις δύο περιοχές δεν έχει ξεφύγει ακόμη από το δάσος και ένα ακόμη σημαντικό ξεπούλημα δεν θα αποτελούσε έκπληξη και για τις δύο αγορές".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ