Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Ιαν-2023 11:57

  Κατάρ: Το ρωσικό φυσικό αέριο θα επιστρέψει στην Ευρώπη

  26578100.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:48

  Οι αγορές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να παραμείνουν ευμετάβλητες για τα επόμενα χρόνια, επειδή εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μικρή προσφορά ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ.

  "Θα είναι μια ασταθής κατάσταση για αρκετό καιρό ακόμη", δήλωσε ο Σαάντ αλ-Καάμπι σε συνέδριο του Atlantic Council στο Άμπου Ντάμπι, όπως μεταδίδει το Bloomberg. "Φέρνουμε πολύ φυσικό αέριο στην αγορά, αλλά δεν είναι αρκετό".

  Οι ευρωπαϊκές χώρες θα ξαναρχίσουν στο τέλος τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, προέβλεψε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, μιας χώρας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι η τρέχουσα αστάθεια της αγοράς θα συνεχιστεί.

  Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιορίσε κατά μεγάλο βαθμό προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

  "Το ρωσικό φυσικό αέριο θα επανέλθει, κατά τη γνώμη μου, στην Ευρώπη" ακόμη κι αν τώρα αυτή έχει "πολύ μεγαλύτερη ποικιλία" πηγών προμήθειας, δήλωσε ο υπουργός του Κατάρ Σαάντ Σεριντά αλ Κάμπι, από τους επικεφαλής της QatarEnergy.

  "Οι Ευρωπαίοι λένε σήμερα ότι αυτό αποκλείεται" αλλά "τα πράγματα επανορθώνονται με τον καιρό", πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας σε ένα ενεργειακό φόρουμ στο Άμπου Ντάμπι.

  Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελβετία μειώθηκαν κατά 55% το 2022, σύμφωνα με αυτόν τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα, με την Ευρώπη να ήταν στο παρελθόν η κύρια αγορά της.

  Αυτόν τον μήνα, η τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, χάρη σε έναν ήπιο χειμώνα που βοήθησε στη εξοικονόμηση των αποθεμάτων, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν για το απρόβλεπτο της αγοράς.

  "Η κατάσταση θα παραμείνει ασταθής για κάποιο χρονικό διάστημα", προειδοποίησε ο Σαάντ Σεριντά αλ Κάμπι, λέγοντας ότι το πρόβλημα της αναπλήρωσης των αποθεμάτων θα προκύψει ξανά τον επόμενο χρόνο στην Ευρώπη.

  Ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι δύσκολος για τους καταναλωτές φυσικού αερίου στο βόρειο ημισφαίριο, είπε, καθώς πιθανότατα θα δυσκολευτούν να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους πριν από τότε, ελλείψει ροών από τη Ρωσία.

  Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες με αγωγούς προς την Ευρώπη. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τα μέσα του 2022, καθώς οι οικονομίες επιβραδύνθηκαν και λόγω της αύξησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων από το Κατάρ, ενώ σύμμαχος υπήρξε και ο χειμώνας.

  Όμως οι τιμές παραμένουν πολύ πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους και θα μπορούσαν να εκτοξευθούν και πάλι εάν το άνοιγμα της Κίνας φέρει έναν ακόμη παίχτη στις αγορές φυσικού αερίου.

  Οι υψηλές τιμές πλήττουν τους καταναλωτές, δήλωσε ο αλ-Καάμπι.

  "Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως παραγωγοί είναι η καταστροφή ζήτησης και υπάρχει καταστροφή ζήτησης τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για το πετρέλαιο", είπε.

  Το Κατάρ, το οποίο συναγωνίζεται με τις ΗΠΑ ως ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, επενδύει περίπου 45 δισ. δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή του κατά σχεδόν 60%. Αλλά το έργο αυτό δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2027.

  Ο αλ-Καάμπι δήλωσε ότι το Κατάρ θα υπογράψει περισσότερες συμφωνίες για αποστολές φυσικού αερίου. Τον Νοέμβριο υπέγραψε πολυετείς συμφωνίες για την προμήθεια μέρους αυτού του αερίου στη Γερμανία και την Κίνα.

  Το Κατάρ θα υπογράψει επίσης συμφωνίες off-take για τα περιουσιακά στοιχεία LNG στις ΗΠΑ το 2023, είπε. Η χώρα του Περσικού Κόλπου κατέχει το 70% του τερματικού σταθμού εξαγωγής LNG Golden Pass στο Sabine Pass του Τέξας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ