Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Ιαν-2023 11:32

  Γερμανία: Ανάπτυξη 1,9% το 2022 - Απέφυγε τη συρρίκνωση στο 4ο τρίμηνο

  Γερμανία: Απροσδόκητη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Νοέμβριο - Ifo
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% στο σύνολο του 2022 ενώ στο τέταρτο τρίμηνο δείχνει πως παρέμεινε στάσιμη, κάτι που υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενδεχομένως να αποφύγει την ύφεση τον χειμώνα.

  Σημειώνεται ότι η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 1,9% ξεπέρασε ελαφρώς τις εκτιμήσεις οικονομολόγων στο Reuters για ρυθμό 1,8% το 2022.

  Όπως προαναφέρθηκε, η προκαταρκτική μέτρηση για το τέταρτο τρίμηνο δείχνει ότι η Γερμανία μπορεί να αποφύγει μια ύφεση -- που οίζεται τεχνικά ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

  Κάτι για το οποίο υπήρξαν αυξανόμενες ενδείξεις το τελευταίο διάστημα, ειδικά με φόντο την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας από τα εξαιρετικά  υψηλά επίπεδα όπου βρέθηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

  Μεταξύ άλλων, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία είχε ενισχυθεί περισσότερο των εκτιμήσεων τον Δεκέμβριο, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η οικονομική σύμβουλος της κυβέρνησης Μόνικα Σνίτσερ είχε δηλώσει ότι ο πληθωρισμός στη χώρα πιθανότατα κορυφώθηκε καθώς οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας έχουν πέσει, προσθέτοντας ότι αναμένει οι τιμές του φυσικού αερίου να συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά φέτος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ