Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Ιαν-2023 09:58

  TSMC: Άλμα κερδοφορίας 78% στο 4ο τρίμηνο

  TSMC: Άλμα κερδοφορίας 78% στο 4ο τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 ο κατασκευαστής μικροτσίπ από την Ταϊβάν TSMC ανακοινώνοντας αύξηση 78% στα κέρδη της, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις εξελιγμένων επεξεργαστών αντιστάθμισαν τη γενικότερη κάμψη του κλάδου.

  Ειδικότερα, την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου η TSMC κατέγραψε καθαρά κέρδη 9,72 δισ. δολαρίων από τα 5,46 δισ. δολάρια που είχε εμφανίσει το ίδιο διάστημα πέρυσι, έναντι των προβλέψεων για 9,5 δισ.

  Αντίστοιχα, τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 26,7% στα 19,93 δισ. δολάρια, στο κάτω άκρο του εκτιμώμενου εύρους που είχε δώσει η TSMC, από 19,9 δισ. έως 20,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Το τέταρτο τρίμηνο "επιβαρύνθηκε από τη χαλαρή ζήτηση της τελικής αγοράς και την προσαρμογή των αποθεμάτων των πελατών", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και Οικονομικός Διευθυντής Wendell Huang, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν και στο πρώτο τρίμηνο.

  Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές της TSMC η Samsung είδε τα κέρδη της να βουλιάζουν κατά 65% στο ίδιο διάστημα και να υποχωρούν σε χαμηλό 8ετίας.

  Η TSMC ωστόσο επωφελήθηκε από την κυριαρχία της στην κατασκευή μερικών από τα πλέον προηγμένα μικροτσίπ για πελάτες υψηλού επιπέδου, όπως η Apple, κάτι που την θωράκισε από την ύφεση του κλάδου.

  Παράλληλα όμως περιόρισε το σχέδιο των κεφαλαιουχικών δαπανών της για το 2023, υπογραμμίζοντας την επιδείνωση του outlook της ζήτησης.

  Ο κατασκευαστής μικροτσίπ αναμένει πλέον ότι θα δαπανήσει από 32 έως 36 δισ. δολάρια, έναντι των 36,3 δισ. δολαρίων το 2022 και βλέπει τα έσοδα του πρώτου τριμήνου στο εύρος των 16,7 έως 17,5 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με τα 17,57 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

  "Έχουμε εμπιστοσύνη ότι στο δεύτερο εξάμηνο οι δραστηριότητες θα ανακάμψουν", ενισχυμένες από την κυκλοφορία νέων προϊόντων, σε κλάδους όπως η τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ο CEO της εταιρίας C.C. Wei.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ