Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιαν-2023 11:35

  Αιθιοπία: Οι αντάρτες του Τιγκράι παραδίδουν τον βαρύ οπλισμό τους

  Αιθιοπία αντάρτες του Τιγκράι κατάπαυση των εχθροπραξιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι άρχισαν να καταθέτουν τα βαρέα όπλα τους, ένας βασικός όρος της συμφωνίας που υπεγράφη πριν περισσότερους από δύο μήνες με στόχο να τερματιστεί η αιματηρή σύγκρουση στη βόρεια αυτή επαρχία της Αιθιοπίας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός τους.

  "Το Τιγκράι παραδίδει τα βαρέα του όπλα στο πλαίσιο της δέσμευσής του να εφαρμοστεί η συμφωνία της Πρετόριας", που υπεγράφη στις 2 Νοεμβρίου μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και των ανταρτών του Τιγκράι, έγραψε στο Twitter ο Γκετάτσιου Ρέντα.

  "Ελπίζουμε και προβλέπουμε ότι αυτό θα συμβάλει κατά πολύ στην επιτάχυνση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας", πρόσθεσε.

  Η ειρηνευτική συμφωνία της 2ας Νοεμβρίου προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό των δυνάμεων των ανταρτών, την αποκατάσταση των ομοσπονδιακών αρχών στο Τιγκράι και την αποκατάσταση της πρόσβασης και των επικοινωνιών προς αυτή την επαρχία που είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο από τα μέσα του 2021.

  Σύμφωνα με έγγραφο που αφορά την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, "ο αφοπλισμός θα γίνει παράλληλα με την απομάκρυνση των ξένων και μη ομοσπονδιακών δυνάμεων" από το Τιγκράι, μια αναφορά κυρίως στα στρατεύματα της Ερυθραίας, που συνορεύει με την επαρχία αυτή και η οποία στήριξε τον αιθιοπικό στρατό.

  Η Ερυθραία δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην Πρετόρια.

  "Ωμότητες"

  Εξάλλου στις 26 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αιθιοπίας μετέβη στη Μεκέλε, πρωτεύουσα του Τιγκράι, για μια πρώτη επίσημη επίσκεψη στην περιοχή εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

  Λίγες ημέρες αργότερα, στις 29 Δεκεμβρίου, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αιθιοπίας εισήλθε στη Μεκέλε, για πρώτη φορά εδώ και 18 μήνες, για να "εγγυηθεί την ασφάλεια των θεσμών".

  Οι συγκρούσεις στο Τιγκράι ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2020, όταν ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ έστειλε τον στρατό για να συλλάβει τους αξιωματούχους της επαρχίας, οι οποίοι αμφισβητούσαν την εξουσία του.

  Ο ακριβής απολογισμός των συγκρούσεων παραμένει άγνωστος. Το International Crisis Group και η Διεθνής Αμνηστία τις χαρακτήρισαν "κάποιες από τις πιο αιματηρές στον κόσμο".

  Μετά τη συμφωνία της Πρετόρια οι μάχες σταμάτησαν και οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι απομάκρυναν το 65% των μαχητών τους από τη γραμμή του μετώπου.

  Όμως κατήγγειλαν "τις ωμότητες" που διέπραξε ο στρατός της Ερυθραίας και οι δυνάμεις της γειτονικής επαρχίας Αμχάρα, οι οποίες στήριξαν τον ομοσπονδιακό στρατό. Οι αρχές του Τιγκράι όπως και κάτοικοι της επαρχίας και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει λεηλασίες, βιασμούς, εκτελέσεις και απαγωγές αμάχων.

  Η πρόσβαση στην επαρχία είχε αποκλειστεί, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο η κατάσταση επί του πεδίου.

  Από ανθρωπιστικής άποψης, η επισιτιστική και ιατρική βοήθεια που καταφέρνει να περάσει στην επαρχία δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού.

  Η Μεκέλε επανασυνδέθηκε με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ την Τρίτη η εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού της Αιθιοπίας ανακοίνωσε ότι η παροχή θα αποκατασταθεί σε όλο το Τιγκράι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

  Η CBE, η κεντρική τράπεζα της Αιθιοπίας, ανακοίνωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι επαναλειτουργούν τα καταστήματά της σε κάποιες πόλεις του Τιγκράι, ενώ οι τηλεπικοινωνίες έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται.

  Από τον πόλεμο εκτοπίστηκαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια κάτοικοι της επαρχίας και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν περιέλθει σε κατάσταση που πλησιάζει τον λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 13,6 εκατ. άνθρωποι στη βόρεια Αιθιοπία εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια– 5,4 εκατ. στο Τιγκράι, 7 εκατ. στην Αμχάρα και 1,2 εκατ. στην Άφαρ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ