Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιαν-2023 17:51

  Παγκόσμια Τράπεζα: Κατέβασε στο 1,7% τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος

  Παγκόσμια Τράπεζα: Κατέβασε στο 1,7% τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών, σε επίπεδα που βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης για πολλές χώρες, προχώρησε την Τρίτη η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς, όπως τονίζει στην τελευταία έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ο αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζας εντείνεται, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι βασικές "ατμομηχανές” του πλανήτη αγκωμαχούν. 

  Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει πλέον ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επεκταθεί το 2023 κατά 1,7%, ήτοι με τον πιο αργό ρυθμό σχεδόν τριών δεκαετιών, με εξαίρεση τα έτη 2009 και 2020 οπότε σημειώθηκε ύφεση. Στην προηγούμενη έκθεσή της, η τράπεζα προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 3%.

  Όπως επισημαίνει, οι μεγάλες επιβραδύνσεις των προηγμένων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένων των απότομων περικοπών στις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρωζώνης κατά 0,5%, ενδεχομένως να προμηνύουν μια νέα παγκόσμια ύφεση, λιγότερο από τρία χρόνια μετά την τελευταία.

  "Δεδομένων των εύθραυστων οικονομικών συνθηκών, οποιαδήποτε νέα δυσμενής εξέλιξη -όπως ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός, οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων, η αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού ή η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων- θα μπορούσε να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση”, ανέφερε η τράπεζα στην ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεσή της.

  Οι προοπτικές αναμένονται ιδιαίτερα ζοφερές για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα υψηλά δημόσια χρέη τους, την αδυναμία των εθνικών τους νομισμάτων, τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των εισοδημάτων αλλά και την επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων, οι οποίες την επόμενη διετία αναμένεται να υποχωρήσουν στο 3,5%, ήτοι στο ήμισυ του ρυθμού των τελευταίων δύο δεκαετιών.

  "Η εξασθένιση της ανάπτυξης και των επιχειρηματικών επενδύσεων θα επιδεινώσει τις ήδη καταστροφικές ανατροπές στην εκπαίδευση, την υγεία, τη φτώχεια και τις υποδομές, αλλά και τις αυξανόμενες ανάγκες λόγω της κλιματικής αλλαγής”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας.

  Η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 υποχώρησε στο 2,7%, που είναι ο δεύτερος πιο αργός ρυθμός ανάπτυξης, μετά το 2020, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, καθώς η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού, τα προβλήματα στην κινεζική αγορά ακινήτων και η ξηρασία έπληξαν την κατανάλωση, την παραγωγή και τις επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για το τρέχον έτος, η τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα τρέξει με 4,3%, ρυθμό μειωμένο κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, λόγω των προβλημάτων που σχετίζονται με την πανδημία αλλά και της εξασθένισης της ζήτησης από το εξωτερικό.

  Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί επίσης ότι, αν και ορισμένες πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να αμβλύονται προς το τέλος του 2022 λόγω της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων, οι κίνδυνοι νέων διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες παραμένουν υψηλοί, ενώ και ο δομικός πληθωρισμός μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Αυτό, όπως σημειώνει, θα μπορούσε να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, σε επίπεδα υψηλότερα των αναμενόμενων, επιδεινώνοντας την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

  Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει επίσης την ανάγκη να υπάρξη αυξημένη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα προς τις χώρες χαμηλού εισοδήματος προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα επισιτιστικά και ενεργειακά σοκ, τον εκτοπισμό ανθρώπων λόγω των συγκρούσεων και τον αυξανόμενο κίνδυνο κρίσεων χρέους. Αναφέρει ότι χρειάζονται νέες χρηματοδοτήσεις με ευνοϊκούς όρους και επιχορηγήσεις καθώς και μόχλευση κεφαλαίων και εθνικών πόρων για να ενισχυθούν οι επενδύσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, το ανθρώπινο κεφάλαιο και την υγεία.

  Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας δημοσιεύθηκε σε μια περίοδο που το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει έναν νέο "οδικό χάρτη εξέλιξης” του ιδρύματος, που έχει στόχο να διευρύνει σημαντικά τη δυνατότητα παροχής δανείων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων παγκόσμιων κρίσεων. Το εν λόγω σχέδιο, που θα συζητηθεί στο ΔΣ την τρέχουσα εβδομάδα, θα αποτελέσει οδηγό στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με τους μετόχους της τράπεζας για τη ριζικότερη ανανέωση του επιχειρηματικού μοντέλου της από συστάσεώς της, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ