Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιαν-2023 15:42

  Παραγωγή και ζήτηση... θολώνουν τη λάμψη της Apple

  Παραγωγή και ζήτηση... θολώνουν τη λάμψη της Apple
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέχρι πρόσφατα, η μετοχή της Apple διέφευγε σε μεγάλο βαθμό από τη ζοφερή πραγματικότητα που ταλανίζει τους άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, παρότι το 2022 αποτέλεσε το χειρότερο έτος για τον τίτλο από το 2008. Ωστόσο, πλέον, τα προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων της και οι ανησυχίες ότι η ζήτηση εξασθενεί εν μέσω της οικονομικής ύφεσης που απλώνει τη σκιά της σε πολλές οικονομίες, διαβρώνουν περαιτέρω την ελκυστικότητα της μετοχής της και τα σύννεφα πάνω από την πολυτιμότερη εταιρεία του πλανήτη πυκνώνουν όλο και περισσότερο.

  Δεδομένου δε ότι η αποτίμησή της εξακολουθεί να κινείται πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια για πτώση.

  Η μετοχή της Apple διαπραγματεύεται με τιμή περίπου 20 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη της το επόμενο 12μηνο. Παρότι η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά της (διαπραγματευόταν 30 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη της), εξακολουθεί να κινείται υψηλότερα του μέσου όρου των 17 φορών της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

  Η στάση των επενδυτών απέναντι στη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού άλλαξε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, ο τίτλος της Apple υπεραπέδιδε του δείκτη S&P 500, επίτευγμα αξιοσημείωτο δεδομένου ότι άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon και η Alphabet, μητρική της Google, απώλεσαν περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας τους κατά τη διάρκεια του 2022. Η ανθεκτικότητα της Apple στηριζόταν στις γαλαντόμες αποδόσεις κεφαλαίων προς τους μετόχους της, μέσω επαναγορών μετοχών και μερισμάτων, αλλά και στην πεποίθηση ότι οι πιστοί οπαδοί των προϊόντων της θα "προστατεύσουν” την εταιρεία σε περίπτωση ύφεσης.

  Όμως, τα παραπάνω επιχειρήματα άρχισαν να ξεθωριάζουν, μαζί με την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Federal Reserve πρόκειται σύντομα να αλλάξει την πολιτική της για τα επιτόκια και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει να ψαλιδίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

  Την ίδια ώρα, τα προβλήματα παραγωγής που αντιμετωπίζει ο τεχνολογικός κολοσσός εντείνουν τις ανησυχίες ότι η συνέχισή τους θα πλήξει και τα μελλοντικά μεγέθη του.

  Η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα παραγωγής ήδη από το 2022, καθώς η υπερσυγκεντρωμένη στην Κίνα παραγωγή της επλήγη από τους αυστηρούς περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας που ίσχυαν στη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρότι ο υπόλοιπος κόσμος άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα.

  Είναι ενδεικτικό ότι το εργοστάσιο της Foxconn, βασικού προμηθευτή της Apple, στο Zhengzhou, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής iPhone στον κόσμο, δεν μπόρεσε να επιτύχει τους στόχους παραγωγής του, με αποτέλεσμα να καταγραφούν ελλείψεις της δημοφιλούς συσκευής. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα οι ελλείψεις συσκευών iPhone Pro ενδεχομένως να έφτασαν ακόμη και τα 6 εκατ. συσκευές, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τα έσοδα της Apple στο σύνολο της χρήσης.

  Οι ανησυχίες αυτές έγιναν αισθητές και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή της εταιρείας να καταγράφει σημαντικές απώλειες. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο, ο τίτλος κατέγραψε πτώση 12%, έναντι υποχώρησης μόλις 5,9% για τον δείκτη S&P 500 και 9,1% για τον τεχνοβαρή Nasdaq, με τον τεχνολογικό κολοσσό να βιώνει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή πτώση του από τον Μάιο του 2019. Στο σύνολο του προηγούμενου έτους, δε, η μετοχή σημείωσε "βουτιά” της τάξης του 27%, έναντι πτώσης 20% του S&P 500, γεγονός που διάβρωσε σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της. Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2022, η αποτίμηση της Apple έσπασε πρόσκαιρα το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων, για να κατρακυλήσει στη συνέχεια ελαφρώς κάτω από τα 2 τρισ. δολάρια.

  Αλλά η διολίσθηση δεν σταμάτησε. Οι πιέσεις στον τίτλο συνεχίζονται και τις πρώτες μέρες του 2023, κυρίως μετά το δημοσίευμα του Nikkei ότι η Apple ζήτησε από αρκετούς προμηθευτές της να παράξουν λιγότερα εξαρτήματα για ορισμένα από τα προϊόντα της, δεδομένης της εξασθένησης της ζήτησης. Η Exane BNP Paribas μάλιστα υποβάθμισε τη μετοχή, επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές της Apple "μοιάζουν ανεπαρκής ώστε να δικαιολογούν ένα premium στην αποτίμησή της έναντι των ανταγωνιστών της”.

  Ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για τα προβλήματα σε επίπεδο παραγωγής λόγω της πανδημίας στην Κίνα, οι αναλυτές της Wall Street περιέκοψαν επίσης τις προβλέψεις τους σχετικά με τις πωλήσεις του iPhone στο πρώτο τρίμηνο της νέας οικονομικής χρήσης της εταιρείας, που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου. Τον προηγούμενο μήνα, μάλιστα, η JPMorgan Chase μείωσε τις εκτιμήσεις για δεύτερη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου, αναμένοντας πλέον ότι οι πωλήσεις του iPhone θα κυμανθούν στα 70 εκατ. συσκευές, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για την πώληση 82 εκατ. συσκευών.

  Οι ανησυχίες μάλιστα για την παραγωγή της εταιρείας παραμένουν. Αρχικά εκτιμάτο ότι μέρος των χαμένων πωλήσεων θα ανακτηθεί στο δεύτερο τρίμηνο χρήσης, καθώς τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού άρχισαν μετριάζονται. Ο βασικός προμηθευτής της Apple, Foxconn Technology Group, δήλωσε πρόσφατα ότι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής iPhone στον κόσμο επανήλθε στο 90% της αναμενόμενης παραγωγικής δυναμικότητά του. Εξέλιξη που "φρέναρε” τις πτωτικές αναθεωρήσεις των αναλυτών για τα έσοδα και την κερδοφορία της εταιρείας, χωρίς ωστόσο να αλλάξει τη γενικότερη απαισιόδοξη στάση τους, καθώς εγείρονται φόβοι για νέα προβλήματα στην παραγωγή.

  Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή τους επόμενους 12 μήνες έχει μειωθεί περίπου στα 173 δολάρια από τα 191 δολάρια που ήταν τον Μάρτιο.

  Τους νέους φόβους επενδυτών και αναλυτών τροφοδοτεί η στροφή 180 μοιρών που έχει κάνει η Κίνα όσον αφορά την πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας. Η απότομη άρση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας που αποφάσισε πρόσφατα το Πεκίνο έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα νέων λοιμώξεων, δημιουργώντας νέα προβλήματα στο βασικό "εργοστάσιο” του πλανήτη και κατ’ επέκταση της Apple.

  Χρήστος Γαδ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ