Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιαν-2023 14:33

  Δικαστήριο της Λιβύης αναστέλλει την εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για υδρογονάνθρακες

  122335147
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χαστούκι για την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμιτ Ντμπέιμπα, αλλά και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί απόφαση που κοινοποιήθηκε σήμερα από τη Λιβύη.

  Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δικαστήριο της Τρίπολης αποφάσισε να ανασταλεί η εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές της λιβυκής ΑΟΖ, όπως αυτή προβλέπεται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο είχε υπογράψει η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σαρατζ.

  Μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι "συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου", ενώ είχε και κατ'ιδίαν συνάντηση με την ομολόγό του Νάιλα Μοχάμεντ Αλ-Μανγκούς.

  Το τουρκολιβυκό μνημόνιο καταδικάστηκε διεθνώς. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και αναφέρθηκε στο άρθρο 6 του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), το οποίο δεν επιτρέπει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες.

  Στις αρχές Νοεμβρίου, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης οφείλει, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για αυτή.

  Πέντε Λίβυοι δικηγόροι προσέφυγαν στο αρμόδιο δικαστήριο της Τρίπολης, ενάντια στο μνημόνιο, το οποίο, όπως είχε τονίσει η Αθήνα, "παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της και αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εσκεμμένη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή".

  Η προσφυγή, σύμφωνα ζητούσε την ακύρωση του μνημονίου, με μια σειρά από επιχειρήματα, όπως ότι η κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα δεν είναι εξουσιοδοτημένη να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες. 

  Σύμφωνα με άλλα επιχειρήματα:

  1. Η συμφωνία ονομάστηκε μεν μνημόνιο συνεννόησης, αλλά είναι στην ουσία μια οικονομική συμφωνία για το πετρέλαιο.

  2. Η συμφωνία παραβιάζει αρκετές διατάξεις του νόμου περί πετρελαίου, κυρίως την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών στον τομέα αυτό.

  Πέραν αυτού οι Λίβυοι δικηγόροι είχαν καταθέσει αίτημα για προσωρινή διαταγή για άμεση αναστολή της, διότι η συμφωνία "σφετερίστηκε παρανόμως την αποκλειστική δικαιοδοσία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) στο εμπόριο πετρελαίου και περιέχει κείμενα που χρήζουν διαφορετικής ερμηνείας, προκαλώντας σοβαρή ζημιά που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί εάν η Τουρκία ξεκινήσει την εφαρμογή της συμφωνίας".

  Η έφεση είχε γίνει δεκτή ως προς το παραδεκτό της κατάθεσης και αναμένετο η κρίση και η έκδοση απόφασης.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Λίβυα ΥΠΕΞ κατά Ελλάδας: Οι περιοχές ερευνών της Ελλάδας νότια της Κρήτης είναι διαφιλονικούμενες με τη Λιβύη

  * Λίβυοι δικηγόροι κατέθεσαν αίτημα ακύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες

  * Πρόκληση από το ΥΠΕΞ Λιβύης: "Διπλωματικό λάθος" η επίσκεψη Δένδια - Έβλαψε την Ελλάδα πιο πολύ από εμάς

  * Τουρκικά ΜΜΕ επιτίθενται σε Ν. Δένδια - Ελλάδα για τη Λιβύη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ