Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιαν-2023 13:51

  Ρωσία: Σε επίπεδο ρεκόρ το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Δεκέμβριο

  Ρωσία: Σε επίπεδο ρεκόρ το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Δεκέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας διευρύνθηκε σε ρεκόρ τον Δεκέμβριο, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν εν μέσω περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαίου ενώ αυξήθηκαν και οι δαπάνες για την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

  Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε ρεκόρ 3,9 τρισ. ρουβλιών (56 δισ. δολαρίων) τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε προκαταρκτικά κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, φέρνοντας το έλλειμμα για ολόκληρο το 2022 σε περίπου 3,3 τρισ. ρούβλια, αντιστρέφοντας το πλεόνασμα στους 11 μήνες του έτους. Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, αναμένεται να δημοσιεύσει πιο λεπτομερή στοιχεία τις επόμενες ημέρες.

  Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι δαπάνες για το έτος ήταν αυξημένες κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε σύγκριση με τις προπολεμικές προβλέψεις.

  Οι εισροές από τις υψηλές τιμές για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλες εξαγωγές βασικών εμπορευμάτων κατά το α' εξάμηνο βοήθησαν να αντισταθμιστεί η αύξηση των δαπανών, αλλά αυτή η τάση τώρα αλλάζει.

  Οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου κατέρρευσαν μετά την επιβολή ανώτατου ορίου από τη G7 με στόχο τον περιορισμό των κερδών του Κρεμλίνου. Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να μειώνει ή να καθυστερεί τις μη πολεμικές δαπάνες και συζητά υψηλότερους φόρους για ορισμένες μεγάλες εταιρείες για να βοηθήσει στην κάλυψη του ελλείμματος.

  Παρά τις πιέσεις, η δημοσιονομική θέση της Ρωσίας παραμένει ισχυρή, χάρη στην πολυετή εφαρμογή αυστηρών πολιτικών μέχρι την εισβολή. Το έλλειμμα φέτος προβλέπεται στο 2% του ΑΕΠ, σε ανάλογο επίπεδο με το 2022. Αλλά η πρόβλεψη βασίζεται σε μια τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, περίπου 20 δολάρια πάνω από τα επίπεδα που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ