Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιαν-2023 10:57

  Ισραήλ: Εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση ν/σ για την παράταση της ισχύος του ισραηλινού ποινικού κώδικα στους εποίκους

  Ισραήλ: Εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση ν/σ για την παράταση της ισχύος του ισραηλινού ποινικού κώδικα στους εποίκους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που προβλέπει την ανανέωση της ισχύος νόμου, ο οποίος προβλέπει την εφαρμογή του ισραηλινού ποινικού κώδικα στους Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

  Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που υποβάλει προς ψήφιση η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, η πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας, με πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

  "Αρχίσαμε να ξαναπιστεύουμε στο δικαίωμά μας στο σύνολο της γης του Ισραήλ και επιστρέφουμε για να ενισχύσουμε τους οικισμούς" των Εβραίων στη Δυτική Όχθη, σημείωσε ο Νετανιάχου.

  Ο νόμος αυτός, που ισχύει μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης, προβλέπει ότι οι περίπου 475.000 Εβραίοι έποικοι στη Δυτική Όχθη έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους που ζουν στο Ισραήλ. Ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια από την Κνεσέτ.

  Η Δυτική Όχθη, όπου ζουν περισσότεροι από 2,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, υπόκειται στο ισραηλινό στρατιωτικό δίκαιο.

  Ο νόμος έπρεπε να έχει ανανεωθεί πριν τις 30 Ιουνίου, αλλά δύο βουλευτές του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού –που αποτελούνταν από κόμματα της δεξιάς, του κέντρου, της αριστεράς και ένα αραβικό κόμμα—τον είχαν καταψηφίσει ενισχύοντας τη διχόνοια στην κυβέρνηση του Γιαΐρ Λαπίντ και συμβάλλοντας στην κατάρρευσή της.

  Η αντιπολίτευση, της οποίας τότε ηγούνταν ο Νετανιάχου, είχε ανακοινώσει ότι ψήφισε κατά του νόμου απλώς και μόνο για να δηλώσει τη δυσπιστία της προς την κυβέρνηση.

  Ο Νετανιάχου, νικητής των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, σχημάτισε κυβέρνηση με ακροδεξιά και υπερορθόδοξα κόμματα. Η νέα υπουργική ομάδα έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να συνεχίσει τον εποικισμό των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών, κάτι που ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ