Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Ιαν-2023 14:21

  Η Νορβηγία επενδύει 30 δισ. δολ. για να διατηρήσει τις αυξημένες εξαγωγές φυσικού αερίου έως το 2026

  173975071
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Νορβηγία θα καταφέρει να διατηρήσει τις αυξημένες ροές εξαγωγής φυσικού αερίου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα στο 2022, τουλάχιστον έως το 2026, προχωρώντας σε επένδυση 300 δισ. νορβηγικών κορωνών (30 δισ. δολ.) σε υπεράκτια κοιτάσματα εξόρυξης, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

  "Σπανίως έχουμε δει τόσο πολύ πετρέλαιο και φυσικό αέριο να παράγεται εντός της νορβηγικής ΑΟΖ όσο τον τελευταίο χρόνο - και ακόμη πιο σπάνια λαμβάνουμε τόσο σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις", σημειώνει η Νορβηγική Πετρελαϊκή Διεύθυνση, στην ετήσια αναφορά της. 

  "Η Νορβηγία έχει ενισχύσει και εδραιώσει τον ρόλο της ως ένας προβλέψιμος, μακρόπνοος προμηθευτής ενέργειας προς την Ευρώπη".

  Η σκανδιναβική χώρα έχει γίνει ο πλέον σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ρωσίας να μειώσει αισθητά τις ποσότητες προς την ήπειρο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

  Η νορβηγική παραγωγή αυξήθηκε κατά 8% το 2022, στα 122 δισ. κυβικά μέτρα, στο υψηλότερο επίπεδο πέντε ετών, σύμφωνα με την NPD. Θα παραμείνει δε σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη διεύθυνση, η οποία σημειώνει ότι το καύσιμο αντίστοιχεί πλέον σε άνω του 50% της παραγωγής στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.

  Τα έσοδα της Νορβηγίας από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και συναφή προϊόντα άγγιξε ιστορικό υψηλό 1,7 τρισ. νορβηγικών κορωνών το 2022. Το γεγονός οφείλεται σε έναν συνδυασμό υψηλότερων τιμών και μεγαλύτερης παραγωγής.

  Η κυβέρνηση έλαβε 13 νέα σχέδια ανάπτυξης πεδίων φυσικού αερίου, καθώς εταιρείες όπως οι Equinor και Aker BP έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις φοροαπαλλαγές τις εποχής Covid, οι οποίες έληξαν στα τέλη Δεκεμβρίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ