Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Ιαν-2023 09:42

  Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας SNB κατέγραψε το 2022 τη μεγαλύτερη ζημία στα 116 χρόνια ιστορίας της

  Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας SNB κατέγραψε το 2022 τη μεγαλύτερη ζημία στα 116 χρόνια ιστορίας της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση της Ελβετίας δεν θα λάβει για το 2022 εισφορά από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα (την κεντρική τράπεζα της χώρας), καθώς η SNB κατέγραψε τη μεγαλύτερη ζημία στα 116 χρόνια της ιστορίας της.

  Η SNB υπολογίζει απώλειες 132 δισ. ελβετικών φράγκων (143 δισ. δολ.), σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, περισσότερες από πέντε φορές μεγαλύτερες από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, σημειώσε η Τράπεζα τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματά της. Το μεγαλύτερο μέρος τους, 131 δισ. φράγκα, προέρχεται από την κατάρρευση των αποτιμήσεων μεγάλου μέρους των δικαιωμάτων της σε ξένο συνάλλαγμα, συγκεντρωμένα εδώ και άνω της δεκαετίας προκειμένου να αποδυναμωθεί το φράγκο.

  Ενώ οι απώλειες από τοποθετήσεις σε συνάλλαγμα άγγιξαν το 1 δισ. ελβετικά φράγκα, η SNB κέρδισε 400 εκατ. φράγκα από τις θέσεις της σε χρυσό.

  Είναι μόλις η δεύτερη φορά από την ίδρυσή της το 1906 που η κεντρική τράπεζα δεν θα πραγματοποιήσει πληρωμή προς την κυβέρνηση της Ελβετίας και τα καντόνια της χώρας, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει τις 26 διοικητικές περιφέρειες της κεντροευρωπαϊκής χώρας να αναπροσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς δαπανών τους. Για το 2021, η SNB είχε καταβάλει συνολικά 6 δισ. φράγκα.

  Ούτε οι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας θα λάβουν μέρισμα. Σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες, η SNB αποτελεί εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία, με περίπου τις μισές μετοχές της να κατέχονται από οργανισμούς του ελβετικού δημοσίου και τις υπόλοιπες να ελέγχονται από εταιρείες και ιδιώτες.

  Τα κέρδη της SNB από τις δραστηριότητές της, ωστόσο, δεν επηρεάζουν τη νομισματική πολιτική. Τα τελικά αποτελέσματα της τράπεζας αναμένονται στις 6 Μαρτίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ