Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Ιαν-2023 20:39

  Το Ισραήλ ήρε την άδεια VIP του Παλαιστίνου υπουργού Εξωτερικών

  Το Ισραήλ ήρε την άδεια VIP του Παλαιστίνου υπουργού Εξωτερικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Ισραήλ ανέστειλε την Κυριακή την άδεια που παρείχε στον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών για τη διευκόλυνση των μετακινήσεών του μέσα και γύρω από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ως μέρος της απάντησής του στις παλαιστινιακές προσπάθειες να εμπλακεί το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) στη σύγκρουση.

  Το δεξιό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Παρασκευή σειρά μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης τη χρήση παλαιστινιακών χρημάτων για αποζημίωση των θυμάτων των επιθέσεων παλαιστίνιων μαχητών και την επιβολή μορατόριουμ σε παλαιστιανιακές κατασκευές σε ορισμένες περιοχές της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης.

  Το Ισραήλ εισπράττει φόρους για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής.

  Το ισραηλινό συνοριακό προσωπικό κατέσχεσε την ταξιδιωτική κάρτα "VIP" που είχε δοθεί στον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από την Ιορδανία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως γνωστοποίησε το γραφείο του.

  Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, το οποίο έχει την ευθύνη διαχείρισης της Δυτικής Όχθης, επιβεβαίωσε την κατάσχεση, χαρακτηρίζοντάς την μέρος των κυβερνητικών αποφάσεων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

  Σε τηλεοπτικές δηλώσεις στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση, μεταξύ άλλων μέτρων, συνεπάγεται "κυρώσεις κατά ανώτερων παλαιστινιακών στελεχών".

  "Η Παλαιστινιακή Αρχή προώθησε ένα εξτρεμιστικό αντι-ισραηλινό ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη", δήλωσε ο Νετανιάχου.

  Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανταποκρινόμενη σε έκκληση των Παλαιστινίων, στις 30 Δεκεμβρίου ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο γνώμη σχετικά με τις νομικές συνέπειες της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

  Εν τω μεταξύ, το Σάββατο, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι οι κάρτες VIP τριών ακόμη ανώτερων Παλαιστινίων αξιωματούχων ανακλήθηκαν ως απάντηση στην επίσκεψη τους σε μέλος της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ που είχε φυλακιστεί για τη δολοφονία Ισραηλινού στρατιώτη.

  Οι κάρτες VIP που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο ενδιάμεσων συμφωνιών με το Ισραήλ από τη δεκαετία του 1990, διευκολύνουν τα ταξίδια στα ελεγχόμενα από το Ισραήλ σύνορα της Δυτικής Όχθης με την Ιορδανία και από την παλαιστινιακή επικράτεια στο Ισραήλ.

  "Ο υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει τη δουλειά του και τις διπλωματικές του δραστηριότητες με ή χωρίς την κάρτα", δήλωσε στο Reuters ο Άχμεντ Αλ-Ντικ, βοηθός του Μαλίκι.

  Πέραν των παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με δημοσιογράφους, είπε ότι ενέκρινε τη διάθεση περίπου 139 εκατ. σέκελ (40 εκατ. δολαρίων) από τα "παγωμένα” παλαιστινιακά κεφάλαια στα θύματα των παλαιστινιακών επιθέσεων.

  "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαιοσύνη από την αφαίρεση χρημάτων από την (Παλαιστινιακή) Αρχή που εργάστηκε για την υποστήριξη της τρομοκρατίας και τη μεταφορά τους στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατίας", δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδίκασαν τα ισραηλινά μέτρα και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να προσπαθούν να κερδίσουν υποστήριξη στο εξωτερικό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ