Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Ιαν-2023 17:03

  Tσεχία: Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας προτρέπει σε λιγότερες δαπάνες για να αποφευχθούν αυξήσεις επιτοκίων

  Tσεχία: Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας προτρέπει σε λιγότερες δαπάνες για να αποφευχθούν αυξήσεις επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο διοικητής της τσεχικής κεντρικής τράπεζας Άλες Μιλ εντείνει την έκκλησή του προς τους πολίτες και την κυβέρνηση να συμβάλουν στην τιθάσευση του πληθωρισμού με λιγότερες δαπάνες, ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να αποφύγουν την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

  Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί σημαντικά από την άνοιξη και θα κινηθεί προς τον στόχο του 2% το επόμενο έτος, με το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας να προβλέπει σταθερό κόστος δανεισμού και ισχυρό νόμισμα, δήλωσε ο Μιλ σε συζήτηση στο ειδησεογραφικό κανάλι CNN Prima σήμερα. Επανέλαβε τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του ότι η τράπεζα μπορεί να σφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, εάν δει ένα σημαντικό άλμα στις εγχώριες πιέσεις στις τιμές.

  Η Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας έχει διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μιλ τον Ιούλιο, αφού αντιτάχθηκε στις ταχείες αυξήσεις που είχε θεσπίσει η προηγούμενη ηγεσία. Έχει πει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του από ό,τι την τελευταία δεκαετία για να ενθαρρύνει την αποταμίευση και έχει ζητήσει μετριοπαθείς απαιτήσεις για μισθούς.  

  "Το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς τώρα είναι ότι τα νοικοκυριά αρχίζουν πραγματικά να αποταμιεύουν και να σταματούν να ξοδεύουν", δήλωσε ο Mιλ. "Αυτό συμβαίνει μέχρι στιγμής, οι δαπάνες των νοικοκυριών είναι όλο και μικρότερες. Αυτό είναι το πρώτο καλό νέο, διότι πρόκειται για ένα αντιπληθωριστικό φαινόμενο".

  Ο ίδιος επισήμανε την ψυχραιμία της αγοράς ακινήτων και την επιβράδυνση της αύξησης των δανείων ως πρόσθετες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, ακόμη και αν η αύξηση των τιμών μπορεί να επιταχυνθεί προσωρινά τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

  Ενώ η ισχυρή κορώνα συμβάλλει στην άμβλυνση του πληθωρισμού καθιστώντας φθηνότερες τις εισαγωγές βασικών εμπορευμάτων, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυστηροποιήσει την πολιτική της εάν οι μεγάλες αυξήσεις των μισθών προκαλέσουν άλμα στην κατανάλωση των νοικοκυριών, σύμφωνα με τον διοικητή.

  Προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση να είναι προσεκτική στην αύξηση των δαπανών για επιδοτήσεις και κοινωνική βοήθεια, διότι αυτό θα ήταν αντίθετο με την περιοριστική νομισματική πολιτική.

  "Είναι προς το συμφέρον της Τσεχικής Δημοκρατίας να απευθύνει έκκληση στους πολιτικούς να διατηρήσουν το έλλειμμα όσο το δυνατόν χαμηλότερα", δήλωσε ο Μιλ.

  Ένα άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο Τόμας Χόλουμπ, συμφώνησε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί απότομα, αν και είδε τον κίνδυνο η αύξηση των τιμών να σταθεροποιηθεί το επόμενο έτος σε "δυσάρεστα υψηλά επίπεδα", δηλαδή σε υπερδιπλάσια του στόχου. Γι' αυτό η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι "ελαφρώς αυστηρότερη", δήλωσε ο Χόλουμπ, μέλος της μειοψηφίας των γερακιών της κεντρικής τράπεζας, σε συζήτηση στη δημόσια τηλεόραση σήμερα.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ