Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Ιαν-2023 12:19

  Βild: Τι μπορεί να κάνει το Leopard που δεν μπορεί το Marder;

  26435765
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά από μια μακρά περίοδο δισταγμού, η Γερμανία παραδίδει τώρα 40 άρματα μάχης "Marder" στην Ουκρανία, σημειώνει η Bild. Αλλά αυτό μάλλον δεν θα είναι αρκετό για να εκδιώξει τον στρατό του Πούτιν που εισβάλλει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουκρανία ελπίζει επειγόντως και για τo "Leopard".

  To "Leopard 2" είναι το νούμερο ένα του γερμανικού στρατού. Σε αντίθεση με το "Marder", για παράδειγμα, είναι ικανό για μονομαχία.

  Το "Leopard 2" μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των εχθρικών αρμάτων μάχης, να επιτύχει επιδρομές και να ανακαταλάβει μεγάλες περιοχές σε σχηματισμό - το "Marder" δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το "Marder" στην Bundeswehr ταξιδεύει πάντα σε σχηματισμό μάχης με ένα άρμα μάχης - όπως το "Leopard 2".

  Ένα "Leo 2" κοστίζει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ευρώ. Ανάλογα με τον εξοπλισμό και την παραγγελθείσα ποσότητα, η τιμή μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

  Η Bundeswehr διαθέτει 104 άρματα μάχης του τύπου "Leopard 2 A7V", του τελευταίου μοντέλου.

  Το  "Leopard 2" έχουν 22 χώρες στα αποθέματά τους (συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Νορβηγίας, του Κατάρ και της Τσεχικής Δημοκρατίας).

  Το πλήρωμα ενός "Leo 2" αποτελείται από τέσσερις στρατιώτες: τον διοικητή, τον πυροβολητή, τον φορτωτή και τον οδηγό. Μπορούν να βάλουν κατά των στόχων τους στο "Leopard 2" με ταχύτητα έως και 70 km/h σε πλήρη ταχύτητα.

  Η κάννη του όπλου παραμένει αυτόματα στραμμένη στο στόχο - ανεξάρτητα από το πώς γυρίζει και κινείται το άρμα.

  Η κύρια αποστολή του είναι η καταπολέμηση εχθρικών τεθωρακισμένων οχημάτων. Για το σκοπό αυτό, διαθέτει αρκετά ισχυρά όπλα ενσωματωμένα.

  Το κύριο όπλο είναι το λείο πυροβόλο των 120 χιλιοστών: ο πύργος μπορεί να περιστρέφεται πλήρως γύρω από τον άξονά του και το όπλο έχει βεληνεκές έως και 5000 μέτρα. Επιπλέον, υπάρχουν δύο πολυβόλα.

  Για ποιο λόγο χρειάζεται η Ουκρανία το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού "Marder"; Κύρια αποστολή του είναι να μεταφέρει στρατιώτες στη μάχη και να παρέχει υποστήριξη πυρός στο πεζικό.

  Σε μια κατάσταση μάχης, έως και έξι τεθωρακισμένοι πεζικάριοι μπορούν να εγκαταλείψουν το όχημά τους και να εμπλακούν με τον εχθρό σε ανοιχτή περιοχή. Επιπλέον, τρεις ακόμη στρατιώτες κάθονται στο τανκ: Διοικητής, οδηγός και πυροβολητής.

  Ο κατασκευαστής Rheinmetall χρεώνει 1,5 εκατ. ευρώ για ένα "Marder".

  Η Bundeswehr διαθέτει 370 Marder.

   Οι χώρες διαθέτουν το "Marder" ή περιμένουν την παράδοσή του (τώρα η Ουκρανία, η Χιλή και η Ελλάδα, μεταξύ άλλων).

  Ο Πάτρικ Ζένσμπουργκ, επικεφαλής της ένωσης εφέδρων, οδηγούσε ο ίδιος το "Marder". Δήλωσε στη Bild am Sonntag: "Το 'Marder' προσφέρει τη δυνατότητα να μετακινούνται οι στρατιώτες γρήγορα από το ένα μέρος στο άλλο και μάλιστα με προστατευμένο τρόπο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον αμυντικό αγώνα των Ουκρανών".

  Το "Marder" υπάρχει από τη δεκαετία του 1970 - απέδειξε την αξία του για την Bundeswehr στο Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν. Σχεδιάστηκε για χρήση με το Leopard - επειδή μόνο σε συνδυασμό με ένα άρμα μάχης επιτυγχάνει την πλήρη ισχύ του.

  Το κύριο όπλο του "Marder" είναι ένα πολυβόλο των 20 χιλιοστών (880-1030 βολές ανά λεπτό) - αλλά το "Marder" πρέπει να στέκεται ακίνητο για να πυροβολήσει.

  Άλλα όπλα περιλαμβάνουν ένα πολυβόλο και έναν εκτοξευτή καπνογόνων. Με αυτά, οι Ουκρανοί θα είναι σύντομα σε θέση να προστατεύουν τους στρατιώτες τους από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού.

  Aλλά το "Marder" δεν είναι άρμα μάχης, δεν μπορεί να ανοίξει κενά στις τάξεις του εχθρού και δεν χρησιμοποιείται για την κατάκτηση εδαφών. Θα ήταν σε μειονεκτική θέση έναντι των ρωσικών αρμάτων μάχης.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Δημοσκόπηση: Όχι Γερμανών στην παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ