Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Ιαν-2023 13:30

  Η Ισπανία πριν από τις εκλογές: Οικονομικά σταθερή, αλλά πολιτικά αμήχανη

  25453820
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αν η κατάσταση της οικονομίας και μόνο θα έκρινε τις εκλογές του 2023 στην Ισπανία, οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές δεν θα είχαν να ανησυχούν για τίποτα. Ο πληθωρισμός στην Ισπανία ήταν ο χαμηλότερος στην ΕΕ τον Νοέμβριο. Η αγορά εργασίας αντέχει συγκριτικά καλά μετά από μια μεταρρύθμιση και, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ δεν απειλείται από ύφεση το επόμενο έτος, σύμφωνα με την Handeslblatt.

  Το πρόβλημα είναι η πολιτική - και πάλι. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή την κυβέρνηση μειοψηφίας του με τους αριστερούς λαϊκιστές της Unidas Podemos. Μετά από τρεις νέες εκλογές, αυτό προσέφερε στην Ισπανία την πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα, ιδίως στην κρίση του κορονοϊού.

  Ωστόσο, ο Σάντσεθ εξασφάλισε τις ψήφους για την πλειοψηφία του με παραχωρήσεις προς τους Καταλανούς και τους Βάσκους αυτονομιστές, ορισμένες από τις οποίες ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. Το χάσμα μεταξύ των σοσιαλιστών και των συντηρητικών έχει βαθύνει τα τελευταία τρία χρόνια.

  Μια προκαταρκτική απόφαση για τη μελλοντική ισπανική κυβέρνηση θα ληφθεί ήδη στα τέλη Μαΐου στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. "Όποιος κερδίζει εκεί, κερδίζει πάντα τις εθνικές εκλογές στη συνέχεια", λέει ο Ιγκνάθιο Λάγκο, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Pampeo Fabra της Βαρκελώνης.

  Στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές για το εθνικό κοινοβούλιο στο τέλος του έτους, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) θα έχει πλειοψηφία με το ριζοσπαστικό δεξιό Vox. Ωστόσο, το προβάδισμά τους μειώθηκε πρόσφατα.


  Ο Λάγο αναμένει ότι νεαρά κόμματα όπως το Vox και οι αριστεροί λαϊκιστές της Unidas Podemos θα χάσουν έδρες στις εθνικές εκλογές. "Το δικομματικό σύστημα επιστρέφει στην Ισπανία", είναι σίγουρος.

  Η Vox βγήκε από την κρίση με την καταλανική 

  Υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, αλλά έκτοτε έχασαν έδαφος. Οι Unidas Podemos προέκυψαν από την οικονομική κρίση του 2008, η οποία επίσης ξεπεράστηκε. Ούτε η πανδημία ούτε η ενεργειακή κρίση έπληξαν την Ισπανία τόσο σκληρά.

  Είναι αλήθεια ότι η οικονομία της Ισπανίας, με τη σημαντική τουριστική της βιομηχανία, κατέρρευσε περισσότερο από ό,τι όλες οι άλλες βιομηχανικές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας - κατά 10,8%. Η εργασία βραχυχρόνιας απασχόλησης, ωστόσο, απέτρεψε την απότομη πτώση της αγοράς εργασίας. Τα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης φτάνουν μόνο αργά στην πραγματική οικονομία της Ισπανίας. Μακροπρόθεσμα, όμως, θα εξασφαλίσουν δισεκατομμύρια σε βοήθεια για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

  Η ενεργειακή κρίση, από την άλλη πλευρά, επηρεάζει λιγότερο σοβαρά την Ισπανία, επειδή η χώρα δεν έχει αγοράσει σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά διαθέτει αγωγό με την Αλγερία που προμηθεύει φυσικό αέριο. Επιπλέον, η Ισπανία διαθέτει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα στην ΕΕ για τη χρήση υγροποιημένου αερίου που παραδίδεται με πλοία.

  Η ισπανική κεντρική τράπεζα αναμένει οικονομική ανάπτυξη 4,6% για το 2022


  Η ισπανική κεντρική τράπεζα αναμένει ότι η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,6% φέτος και κατά 1,3% το επόμενο έτος. Ακόμη και τεχνική ύφεση, δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ, δεν αναμένεται για την Ισπανία.

  Ωστόσο, οι οικονομικές επιδόσεις της Ισπανίας, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από το προ της πανδημίας επίπεδο. Οι εμπειρογνώμονες δεν αναμένουν επιστροφή στο προ της κρίσης επίπεδο πριν από το 2024.

  Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ήδη σημάδια ανακούφισης στην αγορά εργασίας. Εκεί, μια μεταρρύθμιση σταμάτησε την υπερβολική χρήση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην Ισπανία. Αυτό περιλαμβάνει ότι στο μέλλον και οι εποχικοί εργαζόμενοι, για παράδειγμα όσοι απασχολούνται στον τουρισμό, θα λαμβάνουν μόνιμη σύμβαση, η οποία θα αναπαύεται μόνο εκτός της περιόδου.


  Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, ο αριθμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην Ισπανία μειώθηκε κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να έχει ενισχύσει την κατανάλωση κατά 0,3 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. Η κατανάλωση αρχικά ανέκαμψε μόνο διστακτικά μετά την πανδημία.

  "Η μεταρρύθμιση οδηγεί τις επιχειρήσεις να επιλέγουν πρώτα άλλες επιλογές όταν οι παραγγελίες μειώνονται, όπως η μείωση των ωρών εργασίας αντί της λήξης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου", λέει ο Ραφαέλ Ντομενές, επικεφαλής οικονομολόγος της ισπανικής τράπεζας BBVA.

  Ο Σάντσεθ θέλει να κάνει τη χώρα του ευρωπαϊκό κόμβο για το πράσινο υδρογόνο


  Από την άποψη αυτή, η Ισπανία διαθέτει επίσης ιδανικές συνθήκες για να επωφεληθεί από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τις πολλές ώρες ηλιοφάνειας και τις ελεύθερες περιοχές για ηλιακή και αιολική ενέργεια, η πράσινη ενέργεια μπορεί να παραχθεί εκεί φθηνότερα από ό,τι αλλού. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ θέλει να καταστήσει τη χώρα του το κέντρο για το πράσινο υδρογόνο στην Ευρώπη.

  "Η Ισπανία διαθέτει αναμφίβολα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα", λέει ο Ραμόν Ματέο, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων beBartlet. Σε αντίθεση με την Αφρική, για παράδειγμα, η χώρα δεν έχει μόνο ηλιοφάνεια, αλλά και κορυφαίες εταιρείες ενέργειας παγκοσμίως που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία και τεχνογνωσία.


  Επιπλέον, ορισμένοι βιομηχανικοί χρήστες βρίσκονται στην Ισπανία, για παράδειγμα από την κεραμική βιομηχανία ή τη βιομηχανία χάλυβα. "Δημιουργούν μια κρίσιμη μάζα πελατών για το πράσινο υδρογόνο, οπότε η επένδυση σε αυτή τη νέα τεχνολογία αξίζει τον κόπο", λέει ο Ματέο. "Σε δεύτερο στάδιο, η Ισπανία μπορεί στη συνέχεια να εξάγει".

  Σίγουρα, ο Ντομενές βλέπει επίσης μεγάλες ευκαιρίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, λέει, δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνουν. "Για να επενδύσουν οι επενδυτές - είτε εγχώριοι είτε ξένοι - στην Ισπανία, χρειάζονται ασφάλεια σχεδιασμού", προειδοποιεί. Η Μαδρίτη, ωστόσο, έχει αναστατώσει τους επενδυτές φέτος με την υπερφορολόγηση των κερδών των ενεργειακών εταιρειών και των τραπεζών. Ορισμένοι επενδυτές σκέφτονται ήδη εναλλακτικές τοποθεσίες.

  Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα στο κατά κεφαλήν εισόδημα μεταξύ της Ισπανίας και των χωρών της βόρειας Ευρώπης. "Και η εμπειρία δείχνει ότι η οικονομική επιτυχία μιας χώρας προέρχεται πάντα από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων - γι' αυτό και η ασφάλεια των επενδύσεων είναι τόσο σημαντική".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ