Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Ιαν-2023 10:56

  Συνεχίζονται οι σιδηροδρομικές απεργίες στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς αυξάνεται η απειλή ευρύτερων στάσεων εργασίας

  Βρετανια απεργία στους σιδηροδρόμους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν άλλη μια ημέρα πανεθνικών απεργιών στα τρένα, με τους συνδικαλιστικούς ηγέτες να επιδιώκουν να συντονίσουν ευρύτερες στάσεις εργασίας σε όλο τον δημόσιο τομέα εν μέσω μιας διαμάχης για τους μισθούς.

  Μόνο ένα κλάσμα των τρένων εκτελούσε δρομολόγια κατά τη διάρκεια της πέμπτης ημέρας των στάσεων εργασίας που άφησαν την κεντρική οικονομική περιοχή του Λονδίνου ως επί το πλείστον έρημη κατά την πρώτη εργάσιμη εβδομάδα του έτους. Η απεργία σήμερα απειλεί να επιβραδύνει τις πωλήσεις μετά τις γιορτές που πραγματοποιούν οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές της χώρας. 

  Οι εργατικές κινητοποιήσεις ενδέχεται να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου μεταφορών της Βρετανίας κάλεσε την Παρασκευή σε συντονισμένες απεργίες, στις οποίες ενδεχομένως να συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, όπως δάσκαλοι, πυροσβέστες και νοσηλευτές. Οι νεοεκπαιδευόμενοι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στο κύμα αναταραχών.

  "Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την επιρροή μας και να αυξήσουμε τη μόχλευση σε όλους, ελπίζουμε, όσους εμπλέκονται σε μια διαμάχη", δήλωσε ο Μικ Λιντς, γενικός γραμματέας του Εθνικού Συνδικάτου Σιδηροδρομικών, Ναυτικών και Μεταφορών. "Έτσι, αυτό θα είναι οι δάσκαλοι, η υγειονομική περίθαλψη. Νομίζω ότι σύντομα θα εμπλακεί και η πυροσβεστική".

  Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ έχει ήδη αντιμετωπίσει ένα κύμα απεργιών που έχει παραλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες και έχει συμπιέσει περαιτέρω μια οικονομία που πιστεύεται ότι βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Το Βασιλικό Ταχυδρομείο, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας, η Συνοριακή Δύναμη και άλλα τμήματα της δημόσιας διοίκησης απεργούν. Οι περισσότερες διαμάχες επικεντρώνονται γύρω από τους μισθούς, με τους εργαζόμενους να απαιτούν αυξήσεις που να συμβαδίζουν με τον διψήφιο πληθωρισμό της Βρετανίας.

  Ένα συνδικάτο που εκπροσωπεί τους κατώτερους γιατρούς δήλωσε την Παρασκευή ότι θα πραγματοποιήσει 72ωρη απεργία τον Μάρτιο, εάν τα μέλη του ψηφίσουν υπέρ της δράσης σε ψηφοφορία που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Οι δάσκαλοι στην Αγγλία και την Ουαλία βρίσκονται επί του παρόντος σε ψηφοφορία για απεργία για τους μισθούς, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στάση εργασίας τους επόμενους μήνες, εάν την υποστηρίξουν. Οι ψηφοφορίες ολοκληρώνονται στις 13 Ιανουαρίου. Και μετά την απεργία του Δεκεμβρίου, οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα αναμένεται να αναλάβουν ξανά δράση αυτόν τον μήνα.

  Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να προσφέρει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων του δημόσιου τομέα πέραν των επιπέδων που προτείνουν οι φορείς αξιολόγησης των μισθών, οι οποίοι, όπως λέει, είναι ανεξάρτητοι. Την Πέμπτη κάλεσε τα αφεντικά των συνδικάτων σε συνομιλίες για τις μισθολογικές ρυθμίσεις του επόμενου έτους στον δημόσιο τομέα, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτές για φέτος.

  Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν από τη Δευτέρα, αλλά ο Λιντς  δεν ήταν αισιόδοξος για μια σημαντική ανακάλυψη. Τα συνδικάτα έχουν επίσης εξοργιστεί από τα σχέδια της κυβέρνησης να εισαγάγει νέα νομοθεσία που θα επιβάλλει ελάχιστα επίπεδα υπηρεσιών κατά τη διάρκεια απεργιών. Ενώ η κυβέρνηση δήλωσε ότι η νομοθεσία θα δημοσιευθεί τις "προσεχείς εβδομάδες", αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι θα μπορούσε να έρθει ήδη από την Τρίτη.

  Την Παρασκευή, ο Σούνακ δήλωσε ότι είναι "αισιόδοξος" ότι οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν τη Δευτέρα και ότι έχουν προσκληθεί "όλοι" οι συνδικαλιστικοί ηγέτες.

  "Πιστεύω πλήρως στο ρόλο των συνδικάτων στην κοινωνία μας και στην ελευθερία τους να απεργούν", δήλωσε ο Σούνακ στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. "Αλλά πιστεύω επίσης ότι αυτό θα πρέπει να εξισορροπείται με το δικαίωμα των απλών εργαζομένων να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς σημαντικές διαταραχές".

  Σε μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση αισθάνεται πίεση να αντιμετωπίσει την κρίση στο NHS, το γραφείο του Σούνακ ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή ότι ο πρωθυπουργός θα διοργανώσει σήμερα ένα φόρουμ για την ανάκαμψη του NHS, όπου οι υπουργοί θα συναντηθούν με εμπειρογνώμονες από όλους τους τομείς της υγείας και της περίθαλψης για να συζητήσουν τρόπους βελτίωσης των επιδόσεων. 

  Η επανεμφάνιση του Covid-19 και της χειμερινής γρίπης καθώς και οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν αναγκάσει τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να κηρύξουν κρίσιμα περιστατικά. Οι βαριά ασθενείς αντιμετωπίζουν μεγάλες αναμονές για επείγουσα περίθαλψη. Υπάρχει επίσης κατακόρυφη αύξηση των υπερβολικών θανάτων, στο σπίτι και στα νοσοκομεία.

  Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτών κάλεσε αυτή την εβδομάδα την κυβέρνηση να το συναντήσει "στα μισά του δρόμου" όσον αφορά τις αμοιβές, εν μέσω ενδείξεων άμβλυνσης της θέσης του ενόψει περισσότερων προγραμματισμένων απεργιών αυτό το μήνα.

  Το συνδικάτο έχει πιέσει για αύξηση των μισθών των μελών του κατά 19%, αλλά η γενική γραμματέας, Πατ Κούλεν, σηματοδότησε σε podcast του Times Radio ότι είναι έτοιμη να κάνει έναν σημαντικό συμβιβασμό. Αυτό σημαίνει ότι το RCN θα μπορούσε να είναι πρόθυμο να δεχτεί αύξηση περίπου 10% για να τερματίσει τη διαμάχη του.

  Η Κούλεν προέτρεψε τον Σούνακ και τον υπουργό Υγείας Στιβ Μπάρκλεϋ να "μπουν σε ένα δωμάτιο και να με συναντήσουν στα μισά της διαδρομής εδώ. Κάντε το αξιοπρεπές πράγμα για αυτούς τους νοσηλευτές".

  Η Σούνακ έχει μέχρι στιγμής επιμείνει στις συμβουλές ενός ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης των μισθών, σύμφωνα με τις οποίες ο μέσος μισθός των νοσηλευτών αυξήθηκε κατά περίπου 4%. 

  Η Κούλεν χαιρέτισε την έκκληση του πρωθυπουργού για συζητήσεις σχετικά με τον μισθολογικό διακανονισμό του επόμενου έτους, αλλά προειδοποίησε στο Times Radio ότι "πρέπει να διευθετήσουμε κάτι για φέτος για να στείλουμε ένα μήνυμα στο νοσηλευτικό προσωπικό αυτής της χώρας που μας έχει κρατήσει όλους ενωμένους ότι εκτιμάται, αλλά μπορεί επίσης να πληρώνει τους λογαριασμούς του και δεν χρειάζεται να μειώνεται το να πηγαίνει σε τράπεζες τροφίμων".  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ