Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Ιαν-2023 17:14

  Ο φόβος για παγκόσμια κρίση φυσικού αερίου μετριάζεται από το θερμό κλίμα του χειμώνα

  Ο φόβος για παγκόσμια κρίση φυσικού αερίου μετριάζεται από το θερμό κλίμα του χειμώνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:35

  Η θερμότερη από το αναμενόμενο έναρξη του χειμώνα σε μεγάλα τμήματα του κόσμου μετριάζει τους φόβους για κρίση φυσικού αερίου, η οποία είχε προβλεφθεί ότι θα προκαλούσε διακοπές και θα αύξανε τους λογαριασμούς ρεύματος.

  Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά εποχικά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ στις ΗΠΑ αναμένονται καλύτερες καιρικές συνθήκες μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Θα είναι επίσης καλός ο καιρός σε μεγάλο μέρος της Κίνας - του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο - κατά τις επόμενες 10 ημέρες.

  Οι τιμές φυσικού αερίου σημειώνουν κατακόρυφη πτώση λόγω της μειωμένης κατανάλωσης καυσίμων. Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο υποχώρησε την Τρίτη έως και τα 72,50 ευρώ η μεγαβατώρα, μία ημέρα αφού άγγιξε για λίγο το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Στις ΗΠΑ, οι τιμές αναφοράς υποχώρησαν έως και 11% την Τρίτη, πέφτοντας κάτω από τα 4 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

  "Ο κίνδυνος ακραίας στενότητας της αγοράς, για τον οποίο ανησυχούσαν οι αναλυτές πριν από την έναρξη του χειμώνα, φαίνεται τώρα χαμηλός", δήλωσε ο Abhishek Rohatgi, αναλυτής μτου BloombergNEF. Η Ευρώπη έχει ανασυγκροτήσει τα αποθέματα, ενώ ο ηπιότερος καιρός στη Βόρεια Ασία σημαίνει ότι θα υπάρξει λιγότερος ανταγωνισμός για τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), πρόσθεσε.

  Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προετοιμάζονταν για ελλείψεις φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, αυξάνοντας την παγκόσμια ζήτηση για LNG. Οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα σημείωσαν ρεκόρ, καθώς οι εισαγωγείς έσπευσαν να αποθηκεύσουν καύσιμα για το χειμώνα, όταν η κατανάλωση κορυφώνεται.

  Αυτές οι προσπάθειες για τη δημιουργία αποθεμάτων σημαίνουν ότι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές έχουν πλέον αρκετά αποθέματα. Στην πραγματικότητα, η Γερμανία μπόρεσε να προσθέσει περισσότερο φυσικό αέριο στις αποθήκες στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς ένα μείγμα θερμότερου καιρού και χαμηλότερης δραστηριότητας κατά την περίοδο των εορτών περιόρισε τη χρήση καυσίμων. Τα αποθέματα φυσικού αερίου στη χώρα είναι τώρα πάνω από 90% γεμάτα, αφού υποχώρησαν σε χαμηλό εποχικό επίπεδο του 87% πριν από τα Χριστούγεννα.

  Οι αποθήκες φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη είναι γεμάτες κατά 84%, πολύ πάνω από τα πενταετή εποχικά επίπεδα του 70%, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

  Οι ισχυροί άνεμοι μειώνουν επίσης την πίεση στα ενεργειακά συστήματα της περιοχής. Η Γερμανία αναμένεται να παράξει σχεδόν ρεκόρ αιολικής ενέργειας την Τετάρτη, σύμφωνα με μοντέλο του Bloomberg, περιορίζοντας την ανάγκη για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

  Η καταστροφή της ζήτησης τους τελευταίους μήνες συνέβαλε στην εξισορρόπηση της αγοράς φυσικού αερίου. Ορισμένοι βιομηχανικοί καταναλωτές στην Ευρώπη μείωσαν ή σταμάτησαν την παραγωγή επειδή δεν ήθελαν να πληρώσουν υψηλές τιμές, ενώ αναδυόμενες χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές σταμάτησαν την εισαγωγή LNG επειδή δεν μπορούσαν πλέον να το αντέξουν οικονομικά.

  Ο αντίκτυπος στην Κίνα από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ενισχύει την υποτονική εικόνα, διατηρώντας χαμηλότερη τη ζήτηση φυσικού αερίου στην ασιατική χώρα για τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους traders.

  Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι από τυχόν απροσδόκητες εξάρσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Μια κατάσταση παρατεταμένου κρύου στα τέλη του χειμώνα θα μπορούσε να εξαντλήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου και να εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων υψηλότερα. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα πρέπει επίσης σύντομα να αρχίσουν να σχεδιάζουν την αποφυγή ελλείψεων και πάλι τον επόμενο χειμώνα, καθώς θα προσαρμόζονται στην έλλειψη ρωσικών προμηθειών/

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ