Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Ιαν-2023 10:34

  Ισπανία: Πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο, για έκτο συνεχή μήνα

  Ισπανία: Πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο, για έκτο συνεχή μήνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συρρίκνωση κατέγραψε τον Δεκέμβριο, για έκτο διαδοχικό μήνα, η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Ισπανία, με επιβραδυνόμενο ωστόσο ρυθμό, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τροφοδοτούν ελπίδες για σταθεροποίηση το επόμενο διάστημα.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τον κλάδο της μεταποίησης ανήλθε τον Δεκέμβριο στις 46,4 μονάδες από τις 45,7 μονάδες του Δεκεμβρίου, παραμένοντας όμως κάτω του ορίου των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

  "Ο Δεκέμβριος έκλεισε ένα μίζερο εξάμηνο για την ισπανική μεταποιητική οικονομία, με τον κλάδο πιθανότατα να έχει βυθιστεί σε τεχνική ύφεση", ανέφερε ο οικονομολόγος της S&P Global, Πολ Σμιθ.

  Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι, αναλύοντας όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του 2022, εκφράζονται ελπίδες ότι η μεταποίηση στη χώρα σταθεροποιείται.

  "Υπήρξαν επίσης ενδείξεις ότι τα κύρια προβλήματα της πανδημίας -περιορισμοί στην προσφορά και στη συνέχεια οι εξαιρετικά υψηλές πιέσεις στις τιμές- εξασθενούν", τόνισε ο Σμιθ.

  Ειδικότερα, οι μισθοί στον τομέα της μεταποίησης σταθεροποιήθηκαν μετά από πέντε μήνες υποχώρησης, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί θετική είδηση για την κυβέρνηση, η οποία ευελπιστεί ότι η Ισπανία μπορεί να αποφύγει την ύφεση που απειλεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω της ανθεκτικότητας που εμφανίζει η αγορά εργασίας.

  Οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία εμφάνισαν αύξηση 5,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, με τον χαμηλότερο ρυθμό για το 2022. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 0,2% το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ακόμη ότι η ανάπτυξη στο σύνολο του έτους θα ξεπεράσει το 5%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ