Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Δεκ-2022 20:03

  Η οικονομία της Βενεζουέλας αναπτύχθηκε κατά 17,73% σε ετήσια βάση τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022

  Η οικονομία της Βενεζουέλας αναπτύχθηκε κατά 17,73% σε ετήσια βάση τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία της Βενεζουέλας αναπτύχθηκε κατά 17,73% σε ετήσια βάση τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της νοτιοαμερικανικής χώρας, μετά από οκταετή οικονομική κατάρρευση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

  Η οικονομία βυθίστηκε στην κρίση αφού ένα κρατικά ελεγχόμενο μοντέλο απέτυχε να παράγει αποτελέσματα, ωθώντας περισσότερους από 7 εκατ. Βενεζουελάνους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

  Το 2019 η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, που αντιμετώπιζε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, χαλάρωσε τους κανονισμούς του ιδιωτικού τομέα για να επιτρέψει περισσότερες εισροές συναλλάγματος. Ενώ η κίνηση αυτή βοήθησε ορισμένες βιομηχανίες, ο ετήσιος πληθωρισμός παραμένει υψηλός - έφτασε το 155% τον Οκτώβριο - και περισσότεροι από τους μισούς Βενεζουελάνους ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

  Η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας άρχισε να δημοσιεύει ορισμένα οικονομικά στοιχεία με μεγαλύτερη συνέπεια φέτος, μετά από μια τριετή παύση στα στοιχεία του ΑΕΠ.

  Η πετρελαϊκή δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 27,09% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με ένα χρόνο πριν και η μη πετρελαϊκή δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 14,49%, ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

  Απέδωσε την άνοδο της πετρελαϊκής δραστηριότητας στην "ανάκαμψη της παραγωγικής ικανότητας αργού". Η τράπεζα δεν ανέφερε τον όγκο παραγωγής της χώρας, αν και τα στοιχεία του OPEC δείχνουν παραγωγή 600.000 έως 700.000 βαρέλια ημερησίως.

  Ο τομέας της μεταποίησης ανέκαμψε την περίοδο αυτή, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 40% με οδηγό τα τρόφιμα, τα χημικά, τα μηχανήματα και τα πλαστικά.

  Οι κατασκευές αυξήθηκαν κατά 34,45% σε ετήσια βάση και το εμπόριο αυξήθηκε κατά 25,28%. Οι εξαγωγές σημείωσαν άλμα 32,57% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 11,43%, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ