Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Δεκ-2022 14:23

  Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση: Η Ευρώπη σε γεωπολιτική καμπή το 2023

  Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση: Η Ευρώπη σε γεωπολιτική καμπή το 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο τεράστιο ζήτημα της γεωπολιτικής στρατηγικής της ΕΕ αναφέρεται το τελευταίο Δελτίο Πολιτικής Ανάλυσης και Εκτίμησης ΔΙΚΤΥΟΥ για το 2022.  

  Επισημαίνει τη διάσταση απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας πρόβλημα που απειλεί τη συντεταγμένη πορεία της ΕΕ μπροστά στην ουκρανική κρίση και ότι αυτή επιφέρει.

  Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε σειρά προκλήσεων και οδηγούμαστε απευθείας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της
  κινητήριας δύναμης της, του γαλλογερμανικού άξονα. 

  Γίνεται σαφές ότι ο αναστοχασμός της ευρωπαϊκής προοπτικής προϋποθέτει προσέγγιση της μεγάλης κοσμοεικόνας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι όλοι πλέον μιλούμε και συμβιώνουμε με πολύπλευρες, αλληλένδετες και εξελισσόμενες κρίσεις που χαρακτηρίζουν τον αιώνα μας και που στο σύνολο τους ορίζουν μια ταραγμένη και μεταβατική εποχή με απροσδιόριστη την κατάληξη και ολοκλήρωση της

  Πλέον το γεωπολιτικό στοίχημα της Ευρώπης είναι ταυτοτικά διαρκές και συγκυριακά πιεστικό. Δεν παρακάμπτεται και τίθεται εντονότερα υπό την διαρκή απειλή του υπαρξιακού διλήμματος: Άλμα ή Τέλμα.

  Σύμφωνα με το ΔΙΚΤΥΟ, αυτό που τελικά σήμερα μπορεί να γίνει είναι δημιουργικός επαναστοχασμός της συνολικής πορείας και η διερεύνηση της γεωπολιτικής επανενοποίησης της ΕΕ με θεσμικά χαρακτηριστικά.

  Η σχέση κόστους-οφέλους του κάθε επιμέρους κράτους - μέλους απέναντι στο ευρωπαϊκό συμφέρον έχει κριθεί και αποτιμηθεί. Μένει να επιβεβαιωθεί και να επαναπροσδιοριστεί στο κρίσιμο παρόν και βέβαια στο άμεσο μέλλον. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι πρέπει να κινηθεί και η κρίσιμη γαλλογερμανική διαβούλευση στις αρχές του καινούργιου χρόνου, ώστε το 2023 η ατμομηχανή να ξεκινήσει πάλι.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ