Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Δεκ-2022 09:47

  Αγορές-ρεκόρ ομολόγων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας τον Δεκέμβριο

  Αγορές-ρεκόρ ομολόγων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας τον Δεκέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση την Παρασκευή ανακοινώνοντας για τρίτη ημέρα μη προγραμματισμένες αγορές ομολόγων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις φήμες ότι πρόκειται να τερματίσει την εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική της.

  Οι συνδυαστικές πρόσθετες αγορές ομολόγων σταθερού επιτοκίου και σταθερού ποσού που ανακοινώθηκαν σήμερα ανεβάζουν το συνολικών ύψος των αγορών της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας για τον τρέχοντα μήνα στα 17 τρισ. γεν (ή 128 δισ. δολαρίων), ποσό που αποτελεί μηνιαίο ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg.

  Το μπαράζ αγορών ομολόγων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας ακολουθεί την άνοδο του άνω ορίου του στόχου αποδόσεων για τον 10ετή τίτλο που αποφάσισε απροσδόκητα στις 20 Δεκεμβρίου, στο 0,5%. Παρότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή είχε στόχο να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς, οι traders ερνήνευσαν την αύξηση του στόχου αποδόσεων ως ένα βήμα προς το τέλος της πολιτικής ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων.

  Ειδικότερα, σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσφέρθηκε να αγοράσει απεριόριστες ποσότητες διετών ομολόγων με απόδοση 0,04% και πενταετούς διάρκειας με απόδοση 0,24%, καθώς και ομόλογα αξίας 700 δισ. γεν διάρκειας ενός έως 10 ετών και 300 δισ. γεν διάρκειας 10 έως 25 ετών.

  Οι αγορές αυτές θα είναι επιπρόσθετες των καθημερινών αγορών απεριόριστου αριθμού 10ετών τίτλων και ομολόγων που συνδέονται με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με απόδοση 0,5% που πραγματοποιεί η κεντρική τράπεζα.

  Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε επίσης αργά την Πέμπτη ότι θα παράσχει στις τράπεζες άτοκα διετή δάνεια την επόμενη εβδομάδα.

  Πολλά funds από τη BlueBay Asset Management έως τη Schroders Plc γνωστοποίησε ότι έχουν προστεθεί σε αυτούς που ανοίγουν short θέσεις στα ιαπωνικά ομόλογα, με ορισμένους να αγοράζουν επίσης γεν. Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι ο διοικητικής της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας Χαρουχίκο Κουρόντα διέβρωσε την αξιοπιστία του με την κίνηση αλλαγής πολιτικής χωρίς προειδοποίηση.

  Το 10ετές ομόλογο επέκτεινε τα κέρδη του μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων αγορών χρέους από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, με την απόδοσή του να υποχωρεί 4,5 μονάδες βάσης στο 0,41%. Το γεν ενισχύθηκε έως και 0,5% έναντι του δολαρίου, παρότι οι προσπάθειες για τον περιορισμό των αποδόσεων των ομολόγων είναι γενικά αρνητικές για το νόμισμα.

  Η αγορά ομολόγων της Ιαπωνίας θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα και την Τρίτη στο πλαίσιο των αργιών της Πρωτοχρονιάς και θα ανοίξει εκ νέου την Τετάρτη. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας έχει προγραμματίσει δημοπρασία 10ετών ομολόγων αξίας 2,7 τρισ. γεν για την Πέμπτη.

  Η προσπάθεια ωστόσο της Τράπεζας της Ιαπωνίας να συγκρατήσει τις αυξανόμενες αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων μπορεί να έχει συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν εξωτερικό χρέος 2,4 τρισ. δολαρίων. Οι υψηλότερες εγχώριες αποδόσεις μπορεί να ωθήσουν τους Ιάπωνες επενδυτές να μεταφέρουν περισσότερα κεφάλαια στην πατρίδα τους, επιδεινώνοντας τις ανοδικές πιέσεις που ασκούνται στα ομόλογα σε όλο τον κόσμο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ