Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Δεκ-2022 17:06

  Το Ισραήλ όρισε πρέσβη στην Τουρκία μετά από τέσσερα χρόνια

  Το Ισραήλ όρισε πρέσβη στην Τουρκία μετά από τέσσερα χρόνια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε τα διαπιστευτήρια του νέου πρεσβευτή του Ισραήλ στην Τουρκία την Τρίτη, καθώς οι δύο χώρες εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μετά από τέσσερα χρόνια έντασης.

  Η Τουρκία και το Ισραήλ άρχισαν να βελτιώνουν τις σχέσεις τους με επισκέψεις υψηλού επιπέδου φέτος, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Άγκυρα. Συμφώνησαν να διορίσουν αμοιβαία πρεσβευτές τον Αύγουστο.

  Αφού ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο μήνα, αυτός και ο Ερντογάν συμφώνησαν να "συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια νέα εποχή στις σχέσεις" στη βάση του σεβασμού των αμοιβαίων συμφερόντων.

  Η Ιρίτ Λίλιαν, επιτετραμμένη του Ισραήλ στην Άγκυρα από τον Ιανουάριο του 2021, έγινε πρεσβευτής αφότου παρουσίασε την επιστολή εμπιστοσύνης του στον Ερντογάν.

  Μετά την τελετή στο τεράστιο προεδρικό μέγαρο του Ερντογάν στην Άγκυρα - που περιελάμβανε μεταξύ άλλων ένα τιμητικό άγημα, το οποίο έπαιξε τον εθνικό ύμνο του Ισραήλ - η Λίλιαν εξέφρασε την ελπίδα της ότι οι διμερείς δεσμοί θα συνεχίσουν να επεκτείνονται.

  "Όλοι αναμένουμε ότι η διαδικασία της διπλωματικής προσέγγισης μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας θα γίνει ισχυρότερη, θα διευρυνθεί και θα επεκταθεί σε πολλούς τομείς συνεργασίας", είπε.

  Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας είναι τεταμένες για περισσότερο από μια δεκαετία, με την Άγκυρα να έχει απελάσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ, αφότου μια ισραηλινή επιδρομή το 2010 σε πλοίο βοήθειας στη Γάζα, σκότωσε 10 Τούρκους πολίτες.

  Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016, αλλά δύο χρόνια αργότερα η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ και απέλασε τον ισραηλινό απεσταλμένο όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν αριθμό Παλαιστινίων που είχαν λάβει μέρος σε διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ